Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Zuid-Afrika
Praktische Reisinfo en Tips
Tijd: GMT + 1
In onze winter is het in Zuid-Afrika één uur later dan bij ons d.w.z. dat we ons uurwerk één uur moeten doordraaien als we in Zuid-Afrika zijn. In de zomer is er geen tijdsverschil met België.

Grensformaliteiten
Enkel een geldig internationaal paspoort, dat na het verblijf nog 6 maanden geldig is. (Geen visum) Advies : kopie nemen van de reispas, bankkaarten, kredietkaarten en deze afzonderlijk bewaren.

Douane
Max. invoer van 500 Rand (ZAR), 400 sigaretten, 250 g tabak, 50 sigaren, 1 liter sterke drank, 2 liter wijn, 50 ml parfum, 250 ml eau de toilette.
Onbeperkte invoer van vreemde deviezen. (Het best US Dollars of Traveller checks).
Terugbetaling BTW : bij de terugreis kan de BTW (VAT Refund) gerecupereerd worden in de luchthaven van Johannesburg. Voorwaarden zijn : factuur of aankoopbewijs met aanduiding van de koopwaar en de kostprijs en de BTW. Het minimumbedrag is momenteel 250 ZAR. Let wel ! De koopwaar moet kunnen getoond worden.


Ambassades en consulaten
De Zuid-Afrikaanse Ambassade in België is gevestigd in
Wetstraat 26, 1040 BRUSSEL, Tel. 02230-6845

Belgische Ambassade in Zuid-Afrika is gelegen
29 Boshoff Avenue, Newlands, Kaapstad, Tel. 0027-21/617-376

Bagage en Handbagage
Voor de vluchten heeft elke passagier echter slechts recht op 20 kg bagage (lijnvlucht), de handbagage niet inbegrepen. Eén stuk handbagage (handtas of fototas niet inbegrepen) van beperkte afmetingen, mag meegenomen worden aan boord en het gewicht mag max. 6 kg bedragen. Steek uw persoonlijke medicijnen en het noodzakelijke toiletgerief liefst in uw handbagage, U weet maar nooit
Koppels mengen best de inhoud van hun 2 valiezen.


Nuttige zaken in de bagage:
· katoenen kleding voor overdag, warme kledij (trui, sweater voor 's avonds, april tot november)
· reiswekker: hotels vergeten wel eens te wekken
· zwempak
· speciale adaptor voor elektrische toestellen (stekker met drie ronde polen, ter plaatse kopen 15 ZAR)
· goede wandel- of stapschoenen
· paraplu (opvouwbaar) en een regenjas
· verrekijker
· zonnebril - hoofddeksel
· zaklamp
Hecht aan uw bagage en handbagage een label waarop duidelijk uw naam en thuisadres vermeld staan alsook de bestemming en het eerste hotel dat tijdens de rondreis aangedaan wordt.
Kleef of schrijf ook best uw thuisadres binnenin de valies.


Elektriciteit
De stroomspanning bedraagt in Zuid-Afrika 220 à 240 Volt. Een adaptor (met drie ronde stekkers) koop je best ter plaatse voor +/- 15 ZAR.


Eten en drinken
Zuid-Afrikanen zijn grote vleeseters. De braai (barbecue) is het favoriete tijdverdrijf. Bij elk vakantiehuisje of kampeerplaats hoort een braaiplek. De Zuid-Afrikaanse maaltijd is zeer uitgebreid. Dat geldt niet alleen voor de warme lunch en het diner maar ook voor het ontbijt. In menig hotel zult u versteld staan van de grote variatie die bij het ontbijtbuffet wordt aangeboden.
Ook inzake alcohol hoeft u zich geen zorgen te maken. Er zijn verschillende goede biermerken. Daarnaast mag u de relatief goedkope maar kwalitatief uitstekende Kaapse wijnen niet missen.
De Zuid-Afrikaanse keuken is een verzameling van kookinvloeden uit Europa, Afrika en Azië. Omdat Maleisische slaven doorgaans in de keuken stonden van hun blanke bazen, heeft de Zuid-Afrikaanse keuken veel Zuidoost-Aziatische invloeden. Die zijn vooral terug te vinden in de restaurants in Kaapstad en omgeving. In Durban overheerst de Indische keuken, met vele soorten curries.
Transvaal en de Karoo zijn het hart van de originele Afrikaanse keuken, met veel schapenvlees en worst, en hier en daar wat stamppotten. Tot in het kleinste gehucht is een take-away (meeneem eten) aanwezig, vaak van Kentucky Fried Chicken (KFC) of een soortgelijke keten. Zuid-Afrika is een echt hamburgerland.
Plekken waar je kunt eten voor de gezelligheid zijn soms moeilijk te vinden. De prijzen in de restaurants liggen onder wat wij gewend zijn. Tegen € 9 heb je een zeer goede maaltijd. per persoon heb je een goede maaltijd.
In Johannesburg kun je goedkoop en goed terecht in de wijk Yeoville, in Kaapstad kan aan het Victoria & Alfred Waterfront van alle windstreken worden gegeten.
Het nabijgelegen Canal Walk (grootste shopping center) biedt een hele verdieping vol restaurants. In Durban is de Indische keuken een must.


Feestdagen & festiviteiten
Dit waren de "blanke" feestdagen (die werden afgeschaft)
6 april Stigtersdag, 31 mei Dag van de Republiek, 10 oktober Krugerdag, 16 december Geloftedag ( heet nu 'Verzoeningsdag')

Dit zijn "zwarte" feestdagen maar niet officieel
8 januari Oprichting van het ANC in 1912, 21 maart Herdenking bloedbad in Sharpville in 1960, 16 juni Herdenking opstand in Soweto in 1976, 27 april Vrijheidsdag, 9 augustus Vrouwendag, 24 september Erfenisdag, 16 december Heldendag,
De feestdagen van Zuid-Afrika liggen politiek moeilijk. Wat voor de één een feestdag is, betekent soms voor de ander een dag van rouw. Openingstijden winkels: 08.30-17.00 u en van 09.00-13.00 op zaterdag én zondag


Spaar natuur
Voeder geen dieren. Let op de sigaretpeuk en maak geen vuur in open natuur. Laat geen vuilnis achter. Inheemse struiken, bloemen en planten zijn beschermd! En gedenk: dieren hebben voorrang, zelfs op een snelweg.

Fotograferen
Fotograferen en filmen is doorgaans geen probleem. Er zijn een paar belangrijke beperkingen. Allereerst kan het ronduit gevaarlijk zijn om ongevraagd foto's te maken in townships of op het zwarte platteland. Met een goede (zwarte) begeleider is er meestal niets aan de hand. Een tweede beperking vormt de veiligheid.
In het centrum van de grote steden, is het niet verstandig om alleen op straat te gaan met een video- of fotocamera. Talloze toeristen zijn op die manier hun apparatuur kwijt geraakt. Filmrolletjes zijn overal verkrijgbaar. ADVIES : neem reservebatterijen en voldoende filmrolletjes mee vanuit ons land.


Geld
De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de Rand. Wisselkoers begin 2002. € 1 = 10 ZAR.
Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 Rand in omloop. De koers van de Rand (ZAR) is al enkele maanden dalend sinds 2001. Ze zijn bij de grotere banken in België verkrijgbaar, maar de koers is dan doorgaans slechter dan wanneer je ze in Zuid-Afrika zelf koopt. Je kan op de luchthaven € omwisselen. Bovendien mag slechts 500 rand Zuid-Afrika worden ingevoerd. Banken openen van 09.00-16.00 u en tot 11.00 u op zaterdag.
Op het vliegveld kan je ook de 14% BTW terugkrijgen als je aankopen de 250 ZAR overtreffen.
Overal in Zuid-Afrika heeft het "plastic geld" zijn intrede gedaan. Winkels, restaurants, autoverhuurbedrijven en hotels accepteren doorgaans alle belangrijke creditcards. De benzinepomphouder daarentegen, wil meestal cash geld zien. Om geld uit de muur te kunnen halen, zijn een Visa - kaart en een Euro/Mastercard het handigst. Autobrandstof moet cash worden betaald!


Fooien
Zwart personeel in hotels en restaurants verdient bitter weinig. Een fooi (10 %) is daarom een zeer welkome aanvulling. Zorg wel dat de fooi daadwerkelijk belandt bij degene die het verdient! Bagagedragers en hotelpersoneel verwachten ook een fooi.

Gezondheid
Inentingen zijn in Zuid-Afrika niet verplicht, maar een geldig DTP - een gecombineerde inenting tegen difterie, tetanus en polio - is aan te bevelen. Malaria komt voor in de laagvlakten van Noord- en Oost-Transvaal en in het oostelijk deel van Natal, tot aan de Tugela-rivier. Ook in het Krugerpark komt malaria voor.
Lariam (mefloquine) is het beste middel tegen malaria, maar biedt geen honderd procent bescherming.
Overigens is de malaria-muskiet alleen actief tussen zonsondergang en zonsopkomst.
Vele Zuidafrikanen smeren zich preventief in met een lokaal product: Tabart, verkrijgbaar in de apotheek. Het is ginds efficiënter dan onze muggenmelk. Raadpleeg vooraf het Tropisch Instituut
Neem een kleine reisapotheek mee met pleisters, Betadine, iodium en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte.
In het noordoostelijk deel van Zuid-Afrika kan de ziekte bilharzia (schistosomiasis) voorkomen. Bilharzia wordt veroorzaakt door eitjes van een wormpje, dat in langzaamstromend of stilstaand zoetwater in dichtbevolkte gebieden voorkomt en bij baden of zwemmen op de mens wordt overgedragen. Het kan een aantasting van darmen, lever en blaas veroorzaken.


Kledij & omgangsvormen: informeel!
Qua kleding moet dus rekening gehouden worden met koele avonden. In grote delen van Zuid-Afrika valt weinig regen, in het oostelijk deel van het land het meest (zomerregens). Oost-Transvaal en Oost-Kwazulu/Natal hebben een subtropisch klimaat, daar blijft het doorgaans ook 's avonds zwoel.
Goede (hoogsluitende) wandelschoenen, een bermuda en T-shirts voor overdag.
's Avonds in restaurants: geen korte broeken.


Klimaat
De warmste maand in Zuid-Afrika is januari, de koudste juli. De temperatuurverschillen zijn in het zuiden geringer dan in het noorden. Kaapstad heeft een mediterraan klimaat, met temperaturen in de zomer (januari) rond de 25°C en in de winter (juli) rond de 17°C.
In de wijnlanden rond Paarl kan de zomertemperatuur oplopen tot 40° C. In Johannesburg kan het s'zomers snikheet worden, terwijl het er in de winter kan vriezen.


Telefoon
Met een GSM is het mogelijk om naar België te telefoneren. Ga vooraf na of je GSM-maatschappij je "roaming" heeft toegestaan. (Dit is de toelating om vanuit het buitenland naar ons land te telefoneren) Toets 09 voor een internationale verbinding.
Internationaal bellen vanuit het postkantoor gaat goed en is tamelijk goedkoop (tien tot twaalf Rand per minuut ). In ieder geval ligt de prijs een stuk lager dan wanneer je naar huis belt met een zogenaamde scope-kaart. Daarmee betaal je een Belgisch tarief en krijg je pas na thuiskomst de gepeperde rekening toegestuurd. Op het postkantoor geldt wel een minimumtarief van drie minuten.
Men kan telefoonkaarten kopen van 20 ZAR of van 50 ZAR. Overal vindt men openbare telefooncellen te bedienen met een kaart of met muntstukken.
0009 / Zone zonder 0 / privénummer


Veiligheid
Voor het vertrek:
Meldt nooit op je antwoordapparaat dat je op reis bent of hoe lang je afwezig bent. Vul de bagagelabels duidelijk in, maar schrijf niet te groot zodat men op de luchthaven van Zaventem niet vanop grote afstand je thuisadres kan lezen.
Tijdens de reis:
· In het hotel: doe de kamerdeur altijd op nachtslot in de steden
· Doe nooit open voor iemand die je niet kent
· Sluit altijd de valiezen en de handbagage die op de kamer achterblijven
· Zorg voor een goed verborgen geldbeugel en let op de handtas
· Laat de internationale reispas op de kamer in de safe
· Alarmnummers 991 en 0
· Zorg dat je het noodnummer van de kredietkaart bij de hand hebt
· Blijf zoveel mogelijk in groep, vooral in de grootsteden
Niet alleen op stap gaan of autorijden na zonsondergang. Denk eraan dat men links rijdt!


SOUTH AFRICA
Main Page
©  2002 january  copyright  roc vzw & vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed