Make your own free website on Tripod.com
1World2Travel
Enriching information to far horizons
CUBA
Historische figuren


Che's verdwijning en afscheid
In 1965 is minister van Economie Ernesto Che Guevara plots verdwenen. Niemand weet waar hij zit. Castro neemt zijn portefeuille over. Che wordt overal "gezien", in Zuid-Amerika, van Algiers tot Kongo.
Op 1 oktober wordt de Cubaanse communistische partij heropgericht en leest Castro de afscheidsbrief van "Che" voor. Cuba breekt met China en steunt Vietnam in zijn strijd tegen de Amerikaanse bezetter.
In april 1967 wordt de brief van Ernesto Che Guevara gepubliceerd waarin hij zijn nieuwe doelstellingen en activiteiten toelicht: " Crear dos, tres, muchos Vietnam" (twee, drie, vele Vietnams creëren). Che's theorie was eenvoudig: de yanquis kunnen één Vietnam al nauwelijks aan. Laat ons er dus meerdere scheppen om zo de ruggengraat van het imperialisme te breken.

Een presentje voor zijn verjaardag
Guevara zit in Bolivia. Op 3 november 1966 was hij met een vals Uruguayaans paspoort onder de naam Adolfo Mena via Parijs, Moskou, Praag en Sao Paulo naar Bolivia vertrokken. Onherkenbaar, met een donkere bril en zonder baard. Niemand had hem ooit zo gezien. "Hoy comienza una nueva etapa", schrijft hij in zijn dagboek. Het avontuur zou slechts elf maanden duren. In de Churo ravijn bij het dorpje La Higuera liepen el Che en zijn zestien companeros als ratten in de val. Als plots zijn M1-karabijn weigert, wordt hij in de kuit geschoten. Het is bijna voorbij. Che wordt in een dorpsschooltje gevangen gezet, waar hij zijn laatste nacht zal doorbrengen. De volgende dag om tien over één mag Mario Teran, als presentje voor zijn verjaardag, met een Uzi-machinegeweer van Belgische makelij een volle lader leegschieten op el Che. "Ik aarzelde. Zijn ogen waren zo helder...", bekende Teran nadien, "maar el Che zei , schiet..., schiet dan toch".

De president zou het waarderen...
Zijn lichaam werd nadien verbrand en de stoffelijke resten werden in een nylonzak begraven. Niemand wist waar tot het einde van de 20ste eeuw. De Bolivianen wilden vermijden dat iemand ooit zijn lichaam zou vinden. Net voor zijn executie had Che nog het bezoek gekregen van Félix Ramos die voor hem had gewerkt op de Nationale Bank. Ramos was Cuba echter ontvlucht om voor de CIA te gaan werken.
Op datzelfde ogenblik krijgt de Boliviaanse president, generaal Barrientos een telefoon van Douglas Henderson, de Amerikaanse ambassadeur in La Paz. Hij laat weten dat de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson "het op prijs zou stellen als er korte metten gemaakt wordt met de communistische guerillero's in Bolivia".
De CIA was el Che al op het spoor gekomen in de Zaïrese hoofdstad Kinshasa. Cuba stuurde in die periode immers "socialistische missionarissen" uit om elders in de wereld linkse opstandige bewegingen te steunen.
In Bolivia werd hij ook verraden door de KGB, de geheime dienst van de sovjets, die het vertikte de beloofde logistieke steun aan het Boliviaans avontuur ook daadwerkelijk te verstrekken.

Einde vorige eeuw werden de stoffelijke resten van el Ché eindelijk vrijgegeven en kreeg de guerillero sympatico een mausoleum op Cuba.

Lees verder:
Cuba: historische figuren

Photo credits: Vilmos cvg Cuba Tourism Board
©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   
* information:   webmaster    * using this text for commercial purposes will not be allowed