Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Egypte
VIP's langs de Nijl
Buitenlandse VIP's
Horatio Herbert Kitchener
1850-1916
De bouwer van de botanische tuin bij Aswan, Horatio Herbert Kitchener, leefde van 1850 tot 1916. Hij was een Brits militair en politicus, die vooral roem oogstte door de verovering van Sudan.
Kitchener, was een Ier van afkomst, zijn wieg stond in Ballylongford (Kerry). Hij volgde zijn militaire opleiding te Woolwich en hij werd bevorderd tot de rang van kapitein nadat hij zich verdienstelijk had betoond in Palestina, Egypte en op Cyprus.
In 1884 poogde hij vergeefs de Britse generaal Charles George Gordon uit de omsingeling van Khartoum te redden. De stad viel echter in handen van de Mahdi, twee dagen voor Kitchener's aankomst. Kitchener was een tijd lang gouverneur generaal van Sudan tot hij in 1892 bevorderd werd tot hoogste chef van het (Britse) Egyptische leger.
In 1898 wist hij, na drie jaar campagne, Sudan opnieuw te heroveren na de slag om Omdurman. Hij kreeg de rang van generaal majoor en werd in de adelstand verheven als baron Kitchener van Khartoum. Nadat hij in Zuid-Afrika ook nog de Boerenkrijg beleefde en er de Orde van Verdienste verwierf, werd hij benoemd tot burggraaf.
Wegens zijn optreden in India, van 1902 tot 1909, werd hij bevorderd tot veldmaarschalk. In 1911 werd hij benoemd tot Brits consul-generaal in Egypte en werd hij verheven tot earl of Broome (graaf). Tijdens Wereldoorlog I werd Kitchener benoemd tot staatssecretaris voor Oorlogszaken en werd hij vooral gelast met de aanwerving van vrijwilligers.
Hij kwam om op 5 juni 1916 toen de kruiser Hampshire door een mijn tot zinken werd gebracht.

Giovanni Battista Belzoni
1778-1823
Giovanni Belzoni, die leefde van 1778 tot 1823, was een uit Padua afkomstige Italiaanse ontdekkingsreiziger en archeoloog. Van opleiding was hij hydraulisch ingenieur, maar in 1803 trok hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij - mede door zijn indrukwekkende gestalte - tot 1815 aan de kost kwam als... circusartiest.
Toen trok hij naar Egypte om er archeologische vondsten op te halen voor het British Museum. Eén van de pronkstukken, die hij overbracht, was de buste van Ramses II (de Jonge Memnon, genaamd) en hij onderzocht ook de tempel van Edfu.
Belzoni maakte tevens de toegang vrij tot de grote Ramsestempel van Abu Simbel en hij haalde de tempel van Karnak van onder het zand.
Toen hij in 1817 de Vallei der Koningen doorkruiste ontdekte hij de graftombe van Seti I, met de albasten sarcofaag die nu in het Sloane Museum van Londen prijkt. Het jaar daarop was Belzoni de eerste man die de piramide van Chefren betrad.

Howard Carter
1873-1939
Howard Carter leefde van 1873 tot 1939. Deze Britse archeoloog en Egyptoloog werd in Londen geboren. Hij werkte mee aan de opgravingen tussen 1891 en 1899 en hielp onder meer mee aan de opgraving van de heel-even-hoofdstad Amarna.
Hij is de ontdekker van het graf van Tutanchamon in de Koningsvallei van Thebe. Ook de graven van Tuthmosis IV en koningin Hatsjepsut werden door hem gevonden. Het graf van Tutanchamon ontdekte hij samen met George Herbert, de 5de graaf van Carnarvon in 1922.
De schatten bevinden zich thans in het archeologisch museum van Cairo.

Sir Henri Morton Stanley
1841-19??
John Rowlands, die als Stanley zou bekend worden, werd in januari 1841 geboren te Denbigh, in Wales. Als 18-jarige zeilde hij als kajuithulpje naar New Orleans waar hij werk vond bij een Amerikaans handelaar, Henri Morton Stanley, wiens naam hij nadien adopteerde.
Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog streed hij met de zuidelijken en werd hij gevangen genomen bij de Slag om Siloh. Nadien werd hij verslaggever bij de New York Herald en als journalist vergezelde hij een Britse strafexpeditie tegen de Ethiopische koning Theodorus II.
In 1869 werd hij door zijn hoofdredacteur James Gordon Bennett uitgezonden om de vermiste Schotse missionaris David Livingstone op te sporen. Men had niets meer van hem gehoord sinds zijn melding dat hij op zoek was naar de bron van de Nijl. Stanley ging eerst naar Zanzibar en trok op het vasteland, met 2000 manschappen, naar de Afrikaanse oostkust.
Op 10 november 1871, hij was toen elf maanden onderweg, vond hij de zieke Livingstone. Hij ging toen op ontdekkingstocht langs de noordelijke oevers van het Tanganykameer. Na nog een zending te hebben volbracht in Ghana, kreeg hij de nodige financiële middelen van de New York Herald en The London Daily Telegraph om met… 359 reisgezellen in 1874 een nieuwe zoektocht aan te vatten.
Livingstone was intussen in 1873 gestorven. Stanley's tocht ging nu langs het Victoriameer, Tanganykameer, de Lualaba-rivier en de Congostroom tot de Livingstone watervallen. In augustus 1877 waren de helft van zijn expeditiegezellen omgekomen.
In 1879 werd hij door de Belgische Koning Leopold II aangezocht om een vijf jaar durende expeditie in Congo te leiden.
Hij legde in Congo de basis voor de latere kolonie. In 1887 ontdekte hij tijdens een expeditie naar Egyptisch Sudan de Ruwenzori-bergketen en stelde hij ook vast dat de Semlikirivier het Albert - en het Edwardmeer met elkaar verbond.
Nadien ging hij het wat rustiger aan doen. Hij huwde, schreef zijn autobiografie, werd in 1892 opnieuw Brit en werd parlementslid voor de Liberale Unionisten. In 1899 werd hij in de ridderstand verheven.

Jean-Francois Champollion
1790-1832
Champollion, geboren in december 1790, ontcijferde als taalgeleerde het geheim van de hierogliefen. Dat gebeurde na de vondst en de studie van de zogeheten Steen van Rosette in 1822.
Hij stelde tevens vast dat de Koptische taal van het Oud-Egyptisch afkomstig is. Hij werd nadien conservator van het Parijse Louvremuseum en kreeg een leerstoel Egyptologie toegewezen in het College de France.
De Steen van Rosette was in 1799 gevonden door de soldaten van Napoleon Bonaparte tijdens zijn strijd tegen de Britten.
De inscripties bestaan uit 14 regels hiërogliefen, 32 regels Demotisch en 54 regels Grieks. Deze teksten uit 196 voor onze jaartelling gaat over de te heffen belastingen en schenkingen aan de tempels. Hij verwijst ook naar te treffen maatregelen bij een overstroming van de Nijl en het plaatsen van beelden van farao Ptolemeus V.
Champollion stierf op 5 maart 1832 in Parijs.

Edouard Empain
1852-1929
Deze Belgische baron, ingenieur en zakenman, stichtte als dertigjarige een eigen spoorwegmaatschappij.
Met "Liège-Seraing" bouwde hij spoorwegen uit in China en Egypte. Ook de metro van Parijs kwam door hem tot stand. Empain bouwde Acec uit en later ook de Compagnie de Fer du Congo et des Grand Lacs.
In 1905 stichtte hij de stad Heliopolis bij Cairo.
Empain was in september 1852 geboren te Beloeil en stierf in Brussel in juli 1929.

Agatha Christie
1890-1976
Een vaste gaste in hotel Old Cataract in Aswan was onder meer deze dame die met haar werkelijke naam Agatha Mary Clarisse Miller heette. Zij maakte kennis met Egypte toen ze amper twintig was.
Haar moeder was op zoek naar een geschikte echtgenoot voor haar dochter in de Britse Kroonkolonie. Die werd gevonden maar lang zou het huwelijk met Archibald Christie niet duren. Een tweede ja-woord had meer succes. De schrijfster huwde Sir Max Edgar Lucien Mallowan, een archeoloog. Zij hielp hem bij zijn opgravingen. Uit die periode ontstonden haar detectiveverhalen "Murder on the Nile", waarin haar Belgische detective Hercule Poirot ten tonele komt, en "Achnaton". Een andere speurster in haar verhalen is miss Marple. Van haar boeken werden er enkele bewerkt voor het toneel en "The Mousetrap" wordt al tientallen jaren in Londen opgevoerd, nog altijd met succes.
In het totaal schreef ze 66 detectiveverhalen, waarvan de belangrijkste zijn:
The mysterious affair at Styles (1920); The secret adversary (1922); The murder on the links (1923); The murder of Roger Ackroyd (1926); The big four (1927); The murder at the vicarage (1930); Lord Edgware dies (1933); WitnessEGYPT
Main
Page

EGYPT
Geschiedenis


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed