Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Argentina
Landschap
INDEX
NOTENDOP
INTRODUCTIE
LANDSCHAP
ANDES & RIVIEREN
KLIMAAT
FAUNA
POLITIEK
ECONOMIE
GESCHIEDENIS
HISTORISCHE FIGUREN
GASTRONOMIE
TAAL & VOLK
CULTUUR & RELIGIE
COMMUNICATIE
STEDEN & SITES
SPORT
PRAKTISCHE REISTIPS
WOORDENBOEK
LINKS
ZUID-AMERIKA
Van gletsjer tot tropisch strand
Argentina ligt tussen de 21ste en de 55ste breedtegraad en biedt meteen alle denkbare landschappen en dus mogelijke klimaten. Bergtoppen van de Andes, hoogvlakten, pampa's, gletsjers, tropische stranden. Men kan het allemaal vinden.

Landschap
Het land kan worden ingedeeld in twee natuurlijke gebieden: de vlakte en de bergstreek. Het gebergte is zeer hoog in het noorden, waar de Aconcagua reikt tot 6959 meter.
De Cordillera del Andes vormt over meer dan 5000 km de westelijke grens van het land. Over een grote lengte is zij afgeboord met een min of meer vruchtbare smalle strook, die vooral gevaloriseerd werd in het noorden (Tucuman) en in het centrum (Mendoza).
De rest van het land bestaat uit een immense vlakte, die slechts onderbroken wordt door zeldzame bergformaties, zoals de ketens Famatima en Cordoba.


Een vlakte uit vier delen
Noorden:
hier ligt de Chaco, een tropisch en droog gebied, waar katoen wordt geteeld. Omvat de provincies El Chaco en Formosa en de noordelijke delen van Cordoba en Santa Fé, alsmede stukken van Jujuy, Salta en Santiago de Estero.

Oosten:
Mesopotamia is vochtig en bosrijk. Het gebied wordt begrensd door twee grote stromen, de Parana en de Uruguay, en omvat de provincies Entre Rios, Corrientes en Misiones.

Zuiden:
dit is Patagonia, een koude en dorre steppe met een opeenvolging aan plateaus op diverse hoogten en hier en daar versneden door vochtige valleien. Het gebied strekt zicht uit van de Rio Colorado tot Tierra del Fuego.

Pampa:
zij ligt tussen Chaco, Mesopotamia, Patagonia en de Andes. Het is een brede vlakte.


ARGENTINA
Main Page
..

ZUID-AMERIKA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed