Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Argentina
Paarden en "futbol" natuurlijk
INDEX
NOTENDOP
INTRODUCTIE
LANDSCHAP
ANDES & RIVIEREN
KLIMAAT
FAUNA
POLITIEK
ECONOMIE
GESCHIEDENIS
HISTORISCHE FIGUREN
GASTRONOMIE
TAAL & VOLK
CULTUUR & RELIGIE
COMMUNICATIE
STEDEN & SITES
SPORT
PRAKTISCHE REISTIPS
WOORDENBOEK
LINKS
ZUID-AMERIKA
Honderdduizenden Diego Maradonna's
Geen mens die nog nooit gehoord heeft van Diego Maradona. De gekte van de Argentijnen is in één woord samen te vatten: futbol ! Voetbal. Alleen al in Buenos Aires prijken er zeventien stadions, die naam waardig. In tien ervan kunnen zelfs 40.000 voetballiefhebbers terecht.

Britse zeelui speelden voetbal in de haven
Het voetbal rolde in 1860 het land binnen vanuit Europa. Britse zeevaarders spelden met de bal in de haven. Het zou duren tot 1891 eer de groeiende Britse kolonie in Buenos Aires een wedstrijd organiseerde.
Omstreeks de eeuwwisseling zag de Argentijnse voetballiga het licht en de oudste club was opgericht in 1897: Club Quilmes Atletico. In 1899 volgde Rosario Central en nadien ontstonden River Plate (1901), Independientes (1904) en in 1905 werden de Boca Juniors gesticht, de club die Diego Maradona beroemd zou maken.


Sport in Argentina
Eenden waren de eerste bal
Maradona geraakte verslaafd aan drugs
Vilas was verliefd op Caroline van Monaco
Een markt van sterren

Het Argentijnse voetbal groeide snel en in 1930 won het de eerste Wereldbeker tegen Uruguay. Het had vooraf onder meer Frankrijk en Chili verslagen. Het beroepsvoetbal deed zijn intrede in 1931. Het voetbalseizoen duurt van september tot juni en de gekendste stadions zijn La Bombanera, Cordero, Cordiviola en Monumental.
Europese en ook Braziliaanse en Mexicaanse clubs schuimen voortdurend de Argentijnse markt af in hun zoektocht naar nieuwe voetbalsterren.


"Eenden-basketbal"
En vermits dit land gekend is voor zijn gaucho's zijn ook sporten die met paarden te maken hebben, zeer geliefd onder de Argentijnen.
Zo is er de pato, een sport waarbij de ruiters hun behendigheid in het mennen van de paarden moeten tonen. Deze sport heeft een beetje weg van basketbal te paard. Al in 1610 werd melding gemaakt van dit spel.
Pato is het Spaanse woord voor eend. Vooraleer er met een lederen bal werd gespeeld, stopte men de eend in een mand. De twee teams streden om de eend als eersten te vangen.
In 1822 werd het spel verboden, maar de voorstanders grepen toen naar de bal. En ploeg bestaat nu uit vier ruiters.


Polo, en de pony 's worden ook uitgevoerd
Ook polo werd, halverwege vorige eeuw, via de Britten ingevoerd en is een veelbeoefende sport en Argentijnse spelers behoren op internationaal niveau tot de besten. De polofederatie telt zowat 6000 spelers.
Argentina voert ook polopony's uit en vele spelers trainen in de estancias.
En uiteraard wordt er in dit land ook duchtig gegokt op paardenrennen.


Tennis, water en bergen
Sporten, die de voorbije decennia aan aantrekkingskracht hebben gewonnen, zijn tennis (in de jaren zeventig Guillermo Vilas - die nog een romance had met Caroline van Monaco - en nadien met Gabriela Sabatini) en hockey op gras. Ook terzake is Argentina al een geduchte concurrent geworden op internationaal vlak.
Rugby is eveneens in opmars en werd eveneens door de Britten ingevoerd. De gekendste ploeg is de Pumas. Rugbywedstrijden kunnen nu tot 50.000 toeschouwers lokken.
De Argentijnen spelen ook veel cricket en golf is eveneens een van de favoriete vrijetijdsactiviteiten.
De skisport wordt met de dag populairder. en Argentijnen zijn ook tuk op diverse watersporten. Andere activiteiten zijn golf, trekking, deltavliegen en "andinisme", de Argentijnse vorm van alpinisme.


Een natuurlijk Fangio
Argentijnen zijn ook tuk op de autosport. Enkele decennia geleden kon hun enthousiasme overigens gedurende een hele tijd niet op: hun Juan Manuel Fangio behaalde de ene Grand Prix na de andere en kaapte dus ook de wereldtitel weg.
Fangio werd toen zelfs ontvoerd door de rebellen van Fidel Castro en die andere Argentijn Ernesto Che Guevara. Zo wilden zij de internationale aandacht vestigen op hun revolte tegen dictator Fulgencio Batista.ARGENTINA
Main Page
..

ZUID-AMERIKA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed