Make your own free website on Tripod.com

1 World 2 Travel

ISLAS MALVINAS


Buenos Aires
Buenos Aires Sites
Patagonia
Vuurland - Tierra del Fuego
Malvinas - Falklands
Eilanden
Iguaçu Falls

De eerste kolonisten kwamen uit... St.-Malo
In het westen zijn ze, vooral door de Britten, beter gekend als de Falkland Islands. De eilanden worden nog steeds bezet door het Verenigd Koninkrijk, maar Argentina blijft hen opeisen. Toen de militairen in Buenos Aires met Galtieri aan de macht waren, hadden zij er - net als de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher - zelfs een heuse oorlog voor over.
De eilanden worden bestuurd door een gouverneur en een wetgevende raad van tien leden. Onder hen worden er acht worden verkozen. De twee overigen staan, samen met drie verkozenen, ook in voor de uitvoerende macht.
De Malvinas of Falklands liggen oostelijk van de Straat van Magellan. Zij herbergen 2121 inwoners (telling 1991). De zowat 200 eilanden bestrijken en oppervlakte van 12.173 km², meer dan een derde van ons land dus.
Oost-Falkland is 6760 km² groot en West-Falkland 5413 km².
Ten zuidoosten van deze eilandengroep liggen nog South-Georgia (3750 km²) en de South Sandwich Islands (337 km²).
Die werden tot in 1985 vanuit de Falklands bestuurd, maar sedertdien worden zij door London als een afzonderlijke entiteit bestuurd.
De eilanden zijn door een onderzees plateau verbonden met Patagonia en maken daarvan geografisch deel uit. De temperaturen wisselen van 2,8° in de winter (onze zomer) tot 8,3° in de zomer. Er is een hoge vochtigheidsgraad en het regent er gemiddeld 250 dagen per jaar.
November is de enige droge maand. Het waait hier zoveel, dat alle pogingen tot bebossing mislukken. De kust biedt vele natuurlijke havens.
Oost-Falkland wordt doormidden gesneden door twee diepe fjorden en eindigt in het oosten met de Wickham Heights en de Mt. Usborne (705 meter). Voor het overige biedt dit eiland grasland.
West-Falkland is meer heuvelachtig, vooral in het oosten, waar de Homby Mountains liggen en Mt. Adam (700 meter). De grond bestaat hier vooral uit klei en zandsteen. Hier vindt men zilver en een wit zand dat zich uitstekend leent tot het glasblazen.
Op Cape Pembroke (Oost-Falkland) staat een lichtbaken in de omgeving van de hoofdstad Stanley. Hier leven 1329 mensen en ligt een vliegveld.
De belangrijkste economische activiteit is het schapen fokken en de wolproduktie. De Falkland Islands Company bepaalde tot de jaren tachtig het economisch leven.
De eilandengroep werd in 1592 ontdekt door de Britse zeevaarder John Davis. In 1600 kwam de Nederlander Sebald Van Weert toe, die het gebied Sebald Eilanden doopte. De Engelse kapitein John Strong wijzigde in 1690 de benaming en sprak over de Falklands.
In 1764 daagden echter kolonisten uit het Franse Saint-Malo. De benaming Malvinas ('Malouines') werd hiervan afgeleid. Zij namen Oost-Falkland voor hun rekening en een jaar later nestelden de Britten zich op West-Falkland.
In 1770 kocht Spanje de Fransen uit en vier jaar later verlieten de Britten het eiland. Na de opstand tegen het Spaanse juk in 1816 bevestigde Argentina in 1820 zijn soevereiniteit over de eilanden. In 1833 namen de Britten die echter terug in bezit.
Onderhandelingspogingen, die in de jaren zestig werden ingezet in de Verenigde Naties faalden, toen de Argentijnen in 1982 plots de eilanden bezetten en de oorlog uitbrak, die uiteindelijk door de Britten... "gewonnen" werd.


ARGENTINA
Main Page
...

ZUID-AMERIKA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed