Make your own free website on Tripod.com

1 World 2 Travel
Cuba
Economie

Veertig jaar op rantsoen

Cuba heeft een geleide economie, hoewel de overheid nu privé-initiatieven begint toe te laten. De landbouw staat centraal. Het land, en vooral de provincie Camagüey, is de grootste producent van suikerriet ter wereld.

Suikerriet is goed voor 80 % van de Cubaanse export. Zijn heerlijke tabak, het tweede belangrijkste uitvoerproduct, groeit in het westen en verder wordt er ook koffie, rijst, maïs en katoen verbouwd. De bosbouw levert mahoniehout voor de sigarenkisten en ook cederhout.
In de mijnen worden nikkel, ijzer, mangaan, koper en chroom gedolven. De exploitatie hiervan is nog zeer beperkt.
Cuba heeft een beperkte oliewinning en is op invoer aangewezen. Tot het in elkaar storten van de Sovjetunie was Moskou een belangrijk olieleverancier.

Toen Castro aan de macht kwam, werden alle buitenlandse bezittingen genationaliseerd. Dat was één van de oorzaken tot de verslechtering van de betrekkingen met de USA, dat in 1961 zijn suikeraankopen stopzette.
Een embargo dat later volledig zou worden, zodat de Cubanen voor alles en nog wat al meer dan dertig jaar letterlijk op rantsoen leven.
Op de toeristenbussen na is er vrijwel geen verkeer. Koning auto is vervangen door Chinese fietsen en lokale ossenstellen.

Rook uit het bruine goud
Toen Colombus in 1492 voet aan wal zette, ontmoette hij voor het eerst mensen die rookten. Het waren de lokale indianen, de Tainos.
Meteen werd toen de grondslag gelegd voor een gewoonte die snel naar Europa zou overwaaien, en die via de koninklijke hoven ook door Jan met de Pet zou worden overgenomen. Althans wat de sigaret betreft.Betaalmiddel voor slaven
Cuba zou tijdens de volgende eeuwen ook faam verwerven als producent van de beste sigaren ter wereld. Tabak is economisch belangrijk voor het land, net als het suikerriet waarvan in de jaren zestig een recordoogst van acht miljoen ton werd gehaald.
Tabak was vroeger in Cuba een betaalmiddel voor de aankoop van negerslaven.
Heden ten dage worden er 300 jaarlijks miljoen sigaren gerold. In de sector van “het bruine goud” werken 50.000 mensen, onder wie 26.000 vrouwen.Cohiba was het begin
De Amerikaanse boycot van Cubaanse producten deed de Cubaanse tabaksector even ineenstorten, maar via Spanje, werd nadien het Oostblok een gretige afnemer en heden ten dage behalen de inkomsten uit het bruine goud opnieuw het niveau van voor de revolutie. Cuba heeft zijn deviezen broodnodig.
De beste ‘Havana’ is de Cohiba, genaamd naar de plant die de Spanjaarden in het indianendorp ontdekten. De Cohiba kreeg ook andere namen als cojiba, cahobe en ook tabaco. Laatstgenoemde benaming was gegeven door de indianen, zoals later bleek.


Lees tevens:
Zelfs het toasten op de gezondheid veranderdeCUBA
Main Page
© 2001 december copyright vilmos cvg * information: webmaster * using this text for commercial purposes will not be allowed