Make your own free website on Tripod.com

1 World 2 Travel
Cuba
Economie en Suiker

Suikerriet en ‘la Zafra’

De koloniale heersers hebben Cuba en andere Latijns-Amerikaanse landen altijd een monocultuur opgedrongen. Hierdoor geraakte Cuba volledig afhankelijk van zijn suikerriet, dat tot de komst van Castro werd aangekocht door de USA. Tegen prijzen door de Amerikanen bepaald. Laat in de 19de eeuw schreef José Marti al: “Een volk dat zijn bestaan aan één enkel product toevertrouwt, pleegt zelfmoord”.

De jaarlijkse oogst met de machete, sterk afhankelijk van klimatologische omstandigheden, wordt de Zafra genoemd en was de enige en vooral de belangrijkste bron van inkomsten tot Fidel Castro Ruz er in lukte het toerisme massaal te ontwikkelen.
Suikerriet groeit in tropische en subtropische gebieden. De plant bereikt een hoogte van 3 tot 6 meter.
Op Hawaii en Cuba bedraagt de groeiperiode 12 tot 18 maanden. De oogst gebeurt tussen januari en augustus. De zowat 50 centimeter lange machete, voorzien ook van een haak, blijft het belangrijkste kapinstrument omdat moderne machines nog onvoldoende nauwkeurig zijn.
Suikerriet wordt vlakbij de aardoppervlakte gekapt. De bladeren worden er afgetrokken met een haak. en de stengel wordt proper gemaakt tot de laatste knoop. Het riet wordt dan in rijen gelegd voor de ophaling en het vervoer naar de cane factory waar de molen de suiker uit het riet haalt.
De Latijnse naam voor suikerriet is Saccharum officinarum.


Cuba Libre
Uit verschillende suikerrietproducten wordt rum, gedistilleerd. De belangrijkste uitvoerders zijn Barbados, Trinidad, Jamaica, Guyana, Cuba en Puerto Rico. Rum is in tropische gebieden een uitstekende alcohol voor cocktails. De beroemdste, hoewel hij slechts een mengeling is van cola en rum, is uiteraard de Cuba Libre.CUBA
Main Page
teller


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed