Make your own free website on Tripod.com

1 World 2 Travel
Cuba
Landschap & Klimaat

Cayas en islas

Cuba bevat zowat 1600 eilanden, waarbij naast het hoofdeiland, Isla de Pinos het grootste is. De meeste eilanden zijn onbewoonde koraaleilanden.

Het hoofdeiland is heuvel- en bergachtig en reikt zelden boven de 300 meter. De Sierra Maestra strekt zich uit in het oosten, langs de zuidkust. De gemiddelde hoogte bedraagt 1700 meter en de hoogste top is de Pico Turquino (1994 meter). De Sierra de los Organos en de Sierra del Rosario in het westen zijn gemiddeld 1000 meter hoog.
Rosario is een karstgebergte dat wemelt van de grotten. En ervan, Santo Tomas, is 25 kilometer lang. Tussen deze bergketens ligt een heuvellandschap dat enkele honderden meters hoog is. In het noorden ligt het Sierra del Escambray. Het schiereiland Zapata in het zuidwesten bestaat volledig uit moerassen.
Een natuurfenomeen vormen de vele kalksteengrotten, o.m. die van Cotilla, vlakbij Havana. Zij vormden zich in een poreuze kalkbodem en bevatten al dan niet ondergrondse rivieren.


En soms minder leuke orkanen
De enige belangrijke rivier is de Cauto, in het zuidoosten.. Naast de natuurlijke meren zijn er ook regulariserende bodem is voor 10 % bedekt met bossen palmbomen en naaldbomen. waterbekkens aangelegd, de zogeheten embalses of presas die overstromingen moeten verhinderen.
Het land biedt prachtige hagelwitte zandstranden. In het zuiden bij Santiago de Cuba en in de baai van de Sierra Maestra is het zand echter zwart.
Cuba baadt onder een tropisch klimaat, hoewel de hitte ietwat gemilderd wordt door een voortdurende noordoostpassaat. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 25. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober. Regenen doet het dikwijls, maar de tropische stortbuien duren slechts 30 tot 60 minuten. Herhaaldelijk teisteren orkanen het eiland, meestal in de periode augustus, september en oktober.
Luchtvochtigheid: 82 % van mei tot oktober; 70 % van november tot april. Neerslag: gemiddeld 1500 millimeter per jaar. Muggenolie is helaas een vereiste, vooral in de omgeving van Guama en Varadero.
CUBA
Main Page
teller


  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed