Make your own free website on Tripod.com

1 World 2 Travel
Cuba
Guerilla

Een strategie zo oud als de straat


“Guerrilla” betekent in het Spaans ‘Kleine Oorlog’. De tactiek bestaat erin ongeregelde troepen uit te zenden, die de vijand permanent bestoken. Dat gebeurt altijd onverwacht, hetzij door flitsaanvallen of hinderlagen. Echte veldslagen worden altijd vermeden. Het is aanvallen en snel in kleine groepjes wegwezen. Guerrillero’s opereren altijd vanuit een, voor officiële troepen, ontoegankelijk gebied.

Dit betekent dat zij hun kampen bij voorkeur opslaan op bergen of in bossen en jungles. Guerrillero’s zijn altijd afhankelijk van de lokale bevolking voor al hun bevoorrading. Mobiliteit is dus hun grootste troef en zij moeten ook in staat zijn om onherkenbaar te verdwijnen onder de lokale bevolking.
Het begrip guerrilla ontstond begin van de 19de eeuw toen ongeregelde Spaanse strijders de Franse bezetter bekampten. Deze stijl van oorlogvoering is echter al veel ouder.


De verovering van Kanaan
In de Bijbel wordt verteld hoe de Hebreeuwers, onder leiding van Joshua, de stad Kanaan veroverden door de vijand stelselmatig te verassen met hinderlagen en flitsaanvallen. De joden zouden deze tactiek ook toepassen tegen de Romeinse bezetters in de 1ste eeuw voor onze jaartelling. De Zealot-sekte veroverde op die manier Masada en vernietigde het Romeins garnizoen in 66 voor onze jaartelling.
In Europa werden guerillapraktijken ingevoerd tijdens de 12de eeuw toen de Welshmen de Normandiërs bestreden.
De bloedigste guerrilla was die van de koningsgezinde boeren (1793-1796) in de Vendée tegen de revolutionaire regering. Zij kregen de steun van de kerk.


Lawrence of Arabia
Voorbeelden van een guerrilla waren ook de Griekse onafhankelijkheidsstrijd (1821-1829), en de vereniging van Italië door Giuseppe Mazzini en Giuseppe Garibaldi, de strijd tegen de Britten in Transvaal en Oranje Vrijstaat tijdens de Boerenoorlog (1899-1902), de franc-tireurs (Frans-Pruisische Oorlog - 1870-1871) en het maquis, alsmede de troepen van Tito (Joegoslavië) tijdens WO II.
Ook de Britse soldaat T.E. Lawrence, beter gekend als Lawrence of Arabia, paste de guerrilla succesvol toe door de Turken met zijn Arabische benden aan te vallen.


Mao en de Vietkong
Na WO II werden de guerrillatactieken uitgebreid toegepast: Mao Zedong (China), Ho Chi Minh , die de Vietminh leidde tegen de Franse bezetter in Indochina en nadien de Vietkong tegen de Amerikaanse bezetter in Vietnam . Zij waren allen succesvol, wat niet kan gezegd worden van guerrillero’s zoals de communisten in de Filippijnen en Maleisië en de diverse Latijns-Amerikaanse landen.

Bolivar, Castro en Guevara
In Latijns-Amerika is de strijd van Simon Bolivar de geschiedenis ingegaan en later die van de Sandinistas in Nicaragua en uiteraard die van Fidel Castro.
De guerrilla van Ernesto Che Guevara in Bolivia mislukte grotendeels bij een gebrek aan steun van de lokale bevolking.
Che vocht in een gebied waarin indiaanse boeren leefden. Hij was een vreemde voor hen en hij sprak ook hun taal niet. Hierdoor kon hij de indianen niet motiveren.
CUBA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed