1 World 2 Travel
Cuba
Steden & Sites - 1

La Habana - Havana

De hoofdstad was ooit een bruisende wereldstad. Zij is nu een vervallen parel van de Caraïben, die dringend aan restauratie toe is. Suikerraffinage en tabaksbehandeling zijn de belangrijkste activiteiten in deze picturale stad en was een uitgelezen winterbestemming voor rijke Amerikanen tot Castro er zijn intrede deed. Het oude stadsdeel, met zijn nauwe straten en balkonnetjes tegen de gevels, bevindt zich bij de haven. daarbuiten liggen brede lanen, mooi vervallen residenties, parken en pleinen.

Diego Velasquez stichtte de stad in 1515 waar nu Batabano ligt. Vier jaar later verhuisde de stad naar haar huidige locatie en op 25 juli 1591 kon San Cristobal de la Habana beginnen groeien. Pas in 1552 werd Havana de hoofdstad.
Haar uitstekende haven (nu goed voor 70 % van de invoer en 30 % van de uitvoer) leidde ertoe dat zij het hoofdkwartier van de Spaanse schattenvloot werd voor de Nieuwe Wereld. Hierdoor werd de stad van de 16de tot de 17de eeuw ook voortdurend bestookt en belegerd door Engelse, Nederlandse en Franse piraten.
Ook Piet Hein had hierin een duivels plezier, u kent het liedje wel. De Britten veroverden Havana op de Spanjaarden in augustus 1762 en bleven er een jaar. Dan werd de stad teruggegeven in ruil voor de Spaanse bezittingen in Florida en soepeler handelsmogelijkheden.
Na de Spaans-Amerikaanse oorlog en tot de onafhankelijkheid op 20 mei 1902 viel Havana in handen van de USA.


BLIKVANGERS

Fort Divina
Dit fort is te bereiken via de tunnel. Er ligt een nagebouwd oud karveel en soms worden er historische evocaties opgevoerd

Panamerica
Het sportcomplex van de Panamerikaanse Spelen

Habana Viejo
Een bezoek waard voor zijn oude gebouwen, geklasseerd door de Unesco. Diverse vervallen gebouwen werden in de jaren negentig mooi gerestaureerd dankzij de inbreng van buitenlands privé-kapitaal.

Partagas
Beleef de fabricatie met de hand van de beroemde Cubaanse sigaren. De ontvangst gaat altijd gepaard met een propagandaspeech naar het personeel toe (‘Wij verwelkomen onze Belgische communistische vrienden...”). Hou 1 US$ gereed voor uw foto van de sigarenroller of - rolster van dienst. Bent u roker ? Een sigaar ‘vers van de bil’ smaakt dubbel zo heerlijk !

Castillo del Morro
Vesting uit de 16de eeuw, die de haventoegang bewaakt, nu een lichtbaken. Onderaan de vestingtoren prijken de kanonnen waarop de namen van de apostelen gegraveerd staan. Dit is “de batterij der 12 apostelen”. Aan de westelijke kant staat Castillo de la Punta.

Capitolio
Gebouwd in kalksteen als kopie van het Capitool te Washington. Nu het museum van Natuurwetenschappen.

Stadhuis van Havana
Een gewezen paleis van gouverneurs. Gebouwd in 1792 in neobarok en één der mooiste restanten van Spaanse koloniale stijl.

El Castillo de la Real Fuerza
Fort gebouwd tussen 1565 en 1583 dat het hoofdkwartier was van de Spaanse gouverneurs. Op het dak prijkt het herkenningsteken van de stad “La Giraldilla”, een bronzen windwijzer die Dona Isabel de Bobadillon voorstelt, de toenmalige echtgenote van gouverneur Hernando de Soto. Die was in naam van de katholieke koningen de monding van de Mississippi en Florida gaan veroveren, maar sneuvelde. Isabel stond elke dag op de toren haar man op te wachten. Ze werd blind van het felle zonlicht en stierf toen ze de dood van haar man vernam.

Plaza de la Revolucion
Hier houdt Castro zijn toespraak op 26 juli, de nationale feestdag die midden het carnaval valt. Fotograferen en filmen is hier strikt verboden: militaire zone. Op de Plaza prijkt het grote beeld van José Marti, ‘el Apostol’.

Plaza de Armas
Het oudste plein van de stad met veel barokke gevels. Vroeger het financieel centrum van de stad.

Plaza de la Catedral
Een voorbeeld van barokke, koloniale architectuur. Vroeger was dit een moeras, dat in de 16de eeuw werd drooggelegd. De bouw van de kathedraal en zijn twee klokketorens begon in 1748, maar de inwijding zou pas volgen in 1789. Tot 1898, en de overbrenging naar Sevilla, was hier ook de laatste rustplaats van Colombus.

Palacio de los Condes de Casa Bayona
Het oudste gebouw op de Plaza de la Cathedral, dat dagtekent van 1720. Binnen de muren is het Museo de Arte Colonial nu gevestigd.

Malecon
De zeedijk, die ‘s avonds een ontmoetingsplaats is voor de Habaneros, vooral de jongeren. Na zonsondergang verkent men de dijk best in groep. Homoseksuelen (maricon’s) hadden tot vorig decennium speciale herkenningstekens, zoals “sandalen met sokken”. De Malecon was ook hun ontmoetingsterrein. Homoseksualiteit is diep ingeburgerd maar werd met dwangarbeid bestraft in het vrije en socialistische Cuba. De CDR’s kregen zelfs opdracht hen op te sporen.
In 1989 werd het strafrecht terzake ingrijpend gewijzigd, hoewel sommige CDR’s nog de vroegere homofobie handhaven. Het woord homoseksueel werd geschrapt en de straf voor het vrijen in het openbaar door hetero’s en homo’s werd herleid van zes maanden tot drie weken.
Op de Malecon staat het herdenkingsmonument voor de gezonken Maine, die voor de USA de aanleiding vormde om Cuba binnen te vallen, de Spanjaarden te verjagen, en hier te blijven.


La Rampa
De Champs-Elysées van La Habana met zijn luxe hotels (zoals de vroegere Hilton, nu de nationaliseerde Habana Libre), de sjieke restaurants, theaters, bioskopen... vroeger, voor de revolutie. In sommige hotels speelt men nog steeds de ambiancebandjes van voor de revolutie.

OUR MAN IN HAVANA
Niet alleen Ernest Hemingway vond met zijn “The old man and the sea” inspiratie in Cuba. Ook Graham Greene situeerde hier één van zijn romans.
In “Our man in Havana”, gepubliceerd in 1958 lezen we hoe de hoofdpersoon, die naar Santiago de Cuba moest, zijn auto in Santa Clara achterliet, om verder te reizen met de bus, want “... in de provincie Oriente, waar de gebruikelijke rebellen de bergen bezet hielden, en de regeringstroepen de wegen en de steden...”, zou dat minder vertraging geven.
Castro en zijn kompanen waren dus al een ‘bestseller’ eer ze aan de macht geraakten.


Lees verder:
La Habana, de wijken
Terug naar:
Index Steden




CUBA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed