1 World 2 Travel
Cuba
Steden & Sites - 2

De wijken van La Habana

Calle Empedrado
Hier bevindt zich het beroemde kroegje Bodeguita del Medio waar Ernest Hermingway bij bartender Adriano Hernandez zijn Mojito kwam slurpen. Benevens hem waren hier vaste klanten als Errol Flynn, Edith Piaff, Françoise Sagan, Brigitte Bardot, Nat King Cole en de vermoorde Chileense president Salvador Allende. Gelegen bij het plein van de kathedraal.
Op de muur hangt nog een spreuk van Allende: “Viva Cuba libre - Chile espera” (Leve vrij Cuba, Chili hoopt). Het merendeel van de bezoekers bestaat uit zwarte markthandelaren, dames van lichte zeden en... toeristen.


El Floridita
Restaurant, met een bar die tot de zes besten ter wereld wordt gerekend. De bar werd beroemd toen Hemingway er ooit tien Daiquiri’s op de toog liet neerplanten en die één voor één opdronk. Gelegen op de hoek van de Calle Obispo en de ... Avenida Belgica. De bar heet The Cradle of Daiquiri. Hemingway vereeuwigde de alhier gemixte Daiquiri in zijn boek Islands in the Stream.

Calle Obispo
Om de warmte tegen te houden, bouwden de Spanjaarden de straten zo smal mogelijk. De kleine albadas, kleine deurkloppers, en het bonte glaswerk in de lantaarns zijn oogstrelend. Deze straat wordt met Unescohulp gerestaureerd, samen met de aanpalende calle’s San Ignacio en Teniente Rey.

Calle Virtudes
Letterlijk de “zedenstraat”. Voor de revolutie heupwiegden hier de dames van lichte zeden.

Tropicana
Jasje en dasje aan ? U mag gaan. Haal een flink pak dollars boven voor de toegang en voor de fotografie - of filmtoelating, en voor een consumptie. Het grootste cabaret ter wereld. In openlucht bovendien.
Meer dan 400 danseresjes kunnen gelijk op het podium. Het orkest is in de bomen genesteld. Een “super show” op zijn... Amerikaans, maar vol heupwiegende Cubaanse gratie. De show begint om 22.00 u (10.00 p.m.).


Meson de la Flota de Habana
Een vroegere zeemanskroeg, die deskundig is heringericht als wijnbar en restaurant. Goed voor lichte hapjes onder een... Vlaams wandtapijt of schilderij en tussen piratensouvenirs.

Prado
Deze laan heet in feite Paseo de Marti

Quinta Avenida
De sjiekere diplomatenstraat, door de Habaneros omschreven als “de enige straat waar je de vering van de wagen niet stuk rijdt in de kuilen”. Andere sjiekere lanen zijn Avenida del Puerto, Alameda de Paula en Avenida de las Misiones.

Museo Hemingway
De woonplaats van Ernest Hemingway op de top van een heuvel en op anderhalf uur rijden van Havana. De rit loopt langs armoedige huisjes en plots staat men voor een miljonairsbungalow, overdekt door bloemen en planten, er omheen een paradijselijke tuin met zwembad.
Hemingway, de krijger en Nobel-prijswinnaar, leefde hier van 1939 tot 1960. Niets werd veranderd. Op zijn bed ligt A sky of my own (Mijn eigenste hemel), het boek dat hij aan het lezen was net voor zijn dood. En zijn bril.


Parken
Plaza de la Fraternidad, Parqué Central, Parqué de Colon

Castillo de San Carlos de La Cabana
In de volksmond ‘La Cabana’ genoemd. Dit fort is niet te bezichtigen. Hier sloot Batista zijn gevangenen op. Het is nu een kazerne. Elke avond wordt hier een kanonschot gelost om het nachtelijk uitgaansverbod af te kondigen. Het verbod is opgeheven, maar de traditie werd behouden.

En verder…
La Capitania (administratief hoofdkwartier van de haven), Santa Clara, klooster gebouwd in 1644, Universidad de la Habana, het postgebouw dat aanvankelijk de kerk van San Francisco was, Castillo del Principe (nu de gevangenis).
Op enkele kilometer ten oosten ligt Cojimar. Hemingway situeerde hier zijn “The Old Man and the Sea”. La Teraza waar de jongen in het boek een koffie haalt voor de vermoeide oude man Santiago bestaat nog steeds. Hemingway kreeg in deze buitenwijk van Havana uiteraard een monument.


Terug naar:
Index Steden




CUBA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed