Make your own free website on Tripod.com

1 World 2 Travel
Cuba
Steden & Sites - 6
Santiago de Cuba, GuantanamoSANTIAGO DE CUBA

De meest swingende stad van het land. Santiago, hoofdstad van de provincie Oriente, is tevens de warmste stad van het land en herbergt de Morena’s, ... de mooiste bruine vrouwtjes van de hele wereld.
SdC is tevens de carnavalstad bij uitstek. Het was overigens tijdens de viering van de carnavalsweek op 26 juli 1953 dat Fidel Castro met enkele getrouwen landde en een eerste (mislukte) aanval op de Moncada-kazerne lanceerde tegen Fulgencio Batista.

Santiago is de muziekstad van Cuba en vooral een bezoek aan Casa de la Trova loont de moeite. Daar komen de muzikanten hun opzwepende ritmen demonstreren.
Santiago ligt aan de voet van het Sierra Maestra-gebergte, van waaruit de guerillero’s van Castro hun succesvolle revolte inzetten en die op 1 januari 1960 eindigde met de triomftocht door de straten van Havana.
Hier liggen vele barbudos en vroegere vrijheidshelden begraven: Antonio Maceo, Frank Pais en ook één van de allereerste vrijheidsstrijders José Marti. Marti sneuvelde hier in de baai Las Playitas waar Spaanse troepen, geleid door Ximenes de Sandoval hem op een kogelregen onthaalden.
Het is de geboortestreek van Fidel Castro en broeiplaats van alle revoluties op Cuba.
Santiago was ook de woonplaats van alle Spaanse veroveraars: Hernan Cortès, die het Mexico van de Azteken zou inpalmen, Francisco Pizarro, die de Inca’s zou uitmoorden, Don Pedro de Alvarado, Gonzalo Jimenez, beiden de stichters van Guatemala en Colombia, Juan Ponce de Léon, de ontdekker van Florida, en Diego Velasquez, de man die Cuba koloniseerde.
Deze zuidoostelijk gelegen stad werd gesticht in 1514 door Diego Velasquez. Hier werd de laatste slag gestreden in de Spaans-Amerikaanse oorlog. Op 3 juli 1898 werd de Spaanse vloot vernietigd toen zij wegvluchtte uit de haven en twee dagen eerder bezetten de Amerikaanse generaals William Rufus Shafter de San Juan-heuvels en Caney.
Santiago is het uitvoercentrum voor koper, ijzer en landbouwproducten uit de streek.. Belangrijkste activiteiten: distilleerderijen, smelterijen, bouwmaterialen, tabak - en zeepproducten.


BLIKVANGERS

Tropicana Santiago
Het swingende nachtleven wordt hier beheerst door de zuidelijke en goedkopere broer ‘met de mooiere zusters’ van de Havaanse nachtclub.

Castillo El Moro
Panorama op de baai en museum van de kaapvaardij en piraterij.

Moncada
Met een aanval tegen deze kazerne begon in 1953 de revolutie. Nu een school met het Museo de 26 Julio.

Rumfabriek
Hier werd voor de revolutie het befaamde merk Bacardi gedistilleerd. De beste Cubaanse rum is nu Habana Club

Parque Cespedes
In dit park staat één der oudste huizen van heel Latijns-Amerika. Het was de woning van de Spaanse conquistador Diego Velasquez en dagtekent uit 1522. De woning, aanvankelijk gebouwd door conquistador Hernan Cortez, eerste burgemeester van de stad, herbergt nu het museum voor koloniale kunst.

Cemeterio Santa Ifigenia
Hier rusten José Marti en kompanen. Een van de mooiste Cubaanse begraafplaatsen.

Parque Nacional Bocanao
Koffieplantage La Isabelica. Hier bevindt zich een soort Jurassic Park, dat dagtekent van voor Steven Spielbergs film. Tevens een botanische tuin en de dierentuin van Santiago. Oppervlakte 80.000 hectare. Beschermd door de Unesco.

La Granjita Siboney
Vorige eeuw gesticht door Franse koffieplanters, die Haïti ontvluchten tijdens de slavenopstand. Hoofdkwartier van Castro tijdens de revolutie. De boerderij was gekocht door Abel Santamaria, zijn boezemvriend, die zich uitgaf als kippenboer. Na de mislukte overval op Moncada vluchtten de overlevenden hier binnen.
De gevel vertoont nog kogelgaten als getuigen. Langs de weg staan tientallen gedenkstenen voor de eerste strijders.


Parque Nacional La Gran Piedra
26 kilometer van de stad gelegen. Na de Granjita Siboney begint de weg plots te klimmen en verandert het landschap in een streek vol dennen, populieren, watervallen en van forellen krioelende stortbeken. De Grand Piedra rots meet 51 meter op 25 en weegt 60.000 ton.
Zij is wat overblijft van een vulkaan. Vanop de top heeft men uitzicht op een oppervlakte van 10.000 vierkante kilometer ! Bij helder weer kan men zelfs Jamaica en Haïti ontwaren.GUANTANAMO

Ruim 170.000 inwoners. Dé doorn in het oog van Castro en zijn kompanen: de Amerikanen hebben hier vaste voet aan de grond en hebben altijd geweigerd hun militaire basis in het rode Cuba te verlaten.
Zij houden er nu terroristen gevangen die in Afghanistan met Al-Quayda streden.
Deze plaats is ook gekend door La Guantanamera het populaire lied over een meisje uit de streek. Dit lied geraakte wereldbekend toen de Amerikaanse folk-zanger Pete Seeger het in de jaren zestig ten gehore bracht. De basistekst werd geschreven door José Marti. De muziek komt van Joseito Fernandez.
De belangrijkste haven van Bahia de Guantanamo is Caimanera. De baai is 19 kilometer lang en 8 kilometer breed. De haven wordt bereikt via een smal kanaal.
De Guantanamo Bay US Naval Base, het bezet gedeelte van Cuba, bestrijkt 3640 hectare. De Amerikanen kregen het in bezit na de Spaans-Amerikaanse oorlog voor een periode van 100 jaar.
De baai heeft ook een strategisch belang omdat zij op de weg naar het Panamakanaal ligt. De stad werd in 1797 gesticht en in de 19de eeuw bestond 44 % van de bevolking uit slaven, die in de suikerrietplantages waren tewerkgesteld.
Terug naar:
Index StedenCUBA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed