Make your own free website on Tripod.com

1 World 2 Travel
Cuba
Volk & Tradities

Van kaneelkleur tot melk-met-koffie
Toen Colombus hier voet aan wal zette, leefden op Cuba enkele honderdduizenden indianen: Tainos, Siboney, Guanahatabey. Zij stamden af van de Arawaks.
Honderd jaar later bleven er nog een honderdtal over. Vrijwel allen waren geveld door ingevoerde ziekten waartegen ze geen weerstand bezaten of werden gewoon uitgemoord.
Van de 16de tot de 19de eeuw werden dan maar negerslaven ingevoerd, meestal uit Senegal, Nigeria, Kameroen en Angola. Ruim 70 % van de 11 miljoen Cubanen zijn blanken, die in hoofdzaak van Spaanse afkomst zijn. Verder leven er 12 % zwarten, 16 % mulatten (blank-zwart) en mestiezen (blank-indiaans) en ook enkele tienduizenden Aziaten.
De Cubanen hebben zo hun schakeringen om huidkleuren aan te duiden. Dat gaat van kaneelkleur, papierkleur, koffiekleur tot koffie-met-melkkleur.
Racisme is overigens een vrij ongekend begrip in Latijns-Amerika. In een film of een toneelstuk zal bv. niemand er aanstoot aan nemen dat de rol van de goede door een blanke wordt gespeeld en de rol van de slechte door een zwarte. En vice versa.
La Habana telt meer dan 2 miljoen inwoners, Santiago de Cuba 410.000, Camagüey 290.000 en Holguïn 230.000. Andere belangrijke steden zijn: Santa Clara (200.000), Guantanamo (200.000), Cienfuegos (125.000) en Matanzas (115.000).


Galicia leverde Fidel
De bevolkingsdichtheid bedraagt 92 per vierkante kilometer. Zowat de helft van de bevolking is jonger dan 20.
De zwarten zijn afstammelingen van de slaven, die na 1510 werden ingevoerd. In 1886 werd de slavernij afgeschaft en begonnen Chinese arbeiders het eiland te bevolken. Begin van deze eeuw volgde dan een inwijking van een kwart miljoen Jamaicanen en Haïtianen.
De blanken komen meestal uit arme Spaanse gebieden, zoals Galicia, Asturias, Extremadura en de Canarische eilanden. De vader van Fidel kwam uit Galicia.
Wie de Spaanse taal beheerst, zal in Cuba toch moeilijkheden ondervinden. Ook de taal is grondig vermengd.
De Cubaan slikt graag de ‘s’ in. Hij zal tre.. zeggen in de plaats van tres (drie) of uteh... in de plaats van usted . Een bus heet hier guagua, een taxi caro.
Een vaste bezigheid is en la cola... in de rij staan.


Los van zeden
Cubanen werden in beginsel katholiek opgevoed, maar het aantal gelovigen is de voorbije decennia stelselmatig verminderd. En de voodoo tradities zijn geenszins verdwenen.
Cubanen zijn (en waren) los van zeden, de overleving is belangrijker. Dit leidt er ook toe dat zij zichzelf, zeker in Havana, een desperado-mentaliteit aankweekten. Ingevolge de steeds grotere toevoer van toeristen, die zich makkelijk laten strikken (of bestelen), en het uitblijven van enige hoop op verbetering, is die houding er uiteraard niet op verbeterd.

Machismo en witte jurken
Het machismo is nog altijd levend op Cuba. Mannen voelen zich, ondanks de afgekondigde gelijkberechtiging tot in het huishouden toe, nog altijd meer waard dan een vrouw. Alleen lopende dames kunnen dat wel eens merken.
Thuis is de man wettelijk geen baas meer sedert 1975.
Trouwen doet de Cubaan echter liefst in het wit, maar niet voor de kerk. De regering voerde de Palacio de matrimonio in, letterlijk het huwelijkspaleis. Het nieuwe koppel kan rekenen op een preferencia, enkele dagen wittebroodsweken in een hotel.
Ook daarvoor bestaan wachtlijsten.
Soms ziet men ook vijftienjarige meisjes in het wit rondlopen. Deze quinceanera’s stammen uit de tijd van het aristocratische societyleven. Toen werd het debutantenbal ingericht.
CUBA
Main Page
teller


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed