Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Egypte
Geschiedenis XV
Het leven in het Oude Egypte
Monokini en cosmetica waren 6000 jaar geleden al in de mode

Mummies, bij opgravingen gevonden kleding en de vele grafschilderingen en beelden geven een indruk van de wijze waarop de Egyptenaren gekleed gingen.

Wegens de brandende hitte was dat nogal luchtig; kinderen liepen zelfs naakt. Op een kleine lok na was alle haar afgeschoren om vlooien, luizen en ander ongedierte te weren. Mannen droegen meestal een eenvoudige lendendoek van linnen die van de heupen tot de knieën reikte. Vaak was dit hun enige kledingstuk.

Lendendoek en nauwsluitend kleed
Bij rijke Egyptenaren waren de lendendoeken soms langer en geplooid tot een soort pofbroek die van voren uitliep in een punt of versierd was met een mooie ceintuur. Van dit kledingstuk zijn wel veertig verschillende modellen gevonden. Soms werd daarop nog een lang hemd gedragen.
Egyptische vrouwen gingen gekleed in een nauwsluitende japon met een soort bretels.
Als ze het zich konden veroorloven was dit kledingstuk gemaakt van een doorschijnende, gaasachtige stof met ingewikkelde plooien en versierd met kralen.
Mannen en vrouwen hielden van gouden sieraden, bezet met edelstenen als donkerblauw lazuursteen, bruin kornalijn en felblauw turkoois. Met dit 'materiaal wisten de edelsmeden zeer bijzondere kleinoden te maken: halssieraden, armbanden, oorknoppen. Verreweg de meeste Egyptische vrouwen moesten zich echter tevreden stellen met bloemen, amuletten of een paar mooie schelpen.

Een heel oude monokini
Moraalridders in het Westen riepen schandaal toen de bikini verscheen. Nog erger werd het toen de monokini onze stranden veroverde. In de oude Egyptische beschaving was hij nochtans dagdagelijkse kost.
Vrouwen gingen 6000 jaar voor Christus zo baden en omstreeks 2000 jaar voor onze tijdrekening was het voor werkende vrouwen de gewoonste zaak ter wereld, dat zij zich ontkleedden als het te warm werd.
Ook de assistente van dokter Sinuhe zag - tijdens een heelkundige ingreep - daarin geen graten. Zo vermeed ze ook dat haar witte kleding met bloed besmeurd werd.
De wonderbaarlijke waspoeders van "gezien op tv” waren toen ook nog niet uitgevonden. Welstellende Egyptenaren bezaten in hun woning ook al badkamers waar slaven hen besprenkelden en inwreven met zalfjes, die de lichaamsgeuren verdreven. De zalfjes waren een mengeling van terpentijn en wierook.

Bonte pruiken en cosmetica
De oude Egyptenaren scheerden zich al 6000 jaar voor Christus, maar vooraanstaanden en wie het zich kon veroorloven, bezaten ook pruiken. In alle kleuren, zelfs in goud en gemaakt van mensenhaar. Zowel mannen als vrouwen gebruikten crèmes en beschilderden hun oogleden met een koperverbinding, het malachiet. De ooghoeken werden met een zwart streepje verlengd in de richting van het oor.
De handelaars die deze cosmetica verkochten warden in het Grieks de kosmetai genoemd. Lippen en wangen werden gekleurd met henna en nagels van handen en voeten werden gelakt.
Op papyrusrollen werden zelfs recepten tegen kaalhoofdigheid gevonden en puimsteen werd gebruikt om de huid soepel le houden. Tegen zonnebrand en insectenbeten werden speciale oliën gebruikt en er bestond zelfs een papje met pijnstillers, een voorloper van onze aspirine.
Het liefdesgenot daarentegen werd aangewakkerd met een extract van alruin.

Leven op brood en bier
De maaltijd van de gewone Egyptenaar was eenvoudig en bestond vooral uit, brood en broodsoep. Het brood bestond aanvankelijk uit dunne, hard geroosterde plakken. Het gerezen brood volgde later en stamt overigens van Egypte af. Net als het bier overigens. Broodkruimels werden met het bier vermengd en grof gemalen graan en honing of zoet dadelsap werden toegevoegd. Na gisting werd deze "cocktail" gezeefd.
Ter afwisseling werden ook gerstebrij en vijgen genuttigd.
Welgestelden daarentegen konden kiezen uit een tiental vleessoorten, veel gevogelte, zestien soorten brood, zes verschillende wijnen en vier soorten bier.
Uiteraard verorberden zij ook fruit. Brood was toen ook aan betaalmiddel

Stierengevechten en bordelen
Het damspel was toen bijzonder populair en Egyptische dames speelden ook graag schaak. Vogelvangst werd ook druk beoefend en worstelaars en acrobaten reisden rond. Stierengevechten, waarbij twee dieren elkaar bevochten, waren ook trekpleisters.
Bordelen en animeermeisjes waren ook al gekend. De dametjes beheersten uiteraard de techniek van het buikdansen.
Danseressen en muzikanten waren in het geel gekleed als ‘brengers van plezier’.

Wiskunde en Wetenschap
Een wiskundig systeem werd vooral uitgevonden om belastingen te innen en problemen van landbouw, bouw en meetkunde op te lossen. Er werd gewerkt met breuken en vierkantswortels, het oppervlak van de cirkel en de inhoud van een cilinder.
De Egyptenaren bestudeerden ook de sterren en gaven die namen en brachten die in kaart. Ze ontwikkelden ook een kalender.
Hun artsen, die vele planten waaronder opium gebruikten, waren beroemd in de oude wereld en Imhotep, de architect van de Trappiramide, werd ook erkend als geneesheer en werd zelfs schutspatroon van de artsen.


TERUG
VERDEREGYPTE
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed