Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Egypte
Geschiedenis XIX
Wereldoorlog II
Het Rommelt in de woestijn van El Alamein

Tijdens Wereldoorlog II werd de Sahara het grote slagveld van Duitsers en Italianen.

In de lente van 1941 stuurde Nazi-Duitsland een expeditieleger naar Noord Afrika dat er in juli 1942 in slaagde om onder leiding van Rommel tot bij Alexandria op te rukken.
Het Afrika Korps bestond uit de 5de Lichte (later 21ste Pantserdivisie) en 15de Pantserdivisie.
Op 24 maart zette Rommel het offensief in toen het Britse leger de beloofde versterkingen uit Griekenland moest ontberen. Er hadden grote tankslagen plaats bij Sidi Rezegh (19-24 november 1941), Adzjedabia (23 januari 1942) en Bir Hakeim (26 mei 1942).
Rommel moest het op zijn beurt zonder versterkingen stellen toen de Britse onderzeeboot- en luchtmachtacties uit Malta zijn bevoorrading in het gedrang brachten.
De Britse maarschalk Montgomery wist dit Afrikakorps echter bij het Egyptische El Alamein, 100 kilometer van Alexandria, te verpletteren in november van hetzelfde jaar. Daarvoor had hij in de Qattara-inzinking een 65 kilometer brede verdedigingslinie opgezet. Duitsers en Italianen poogden die vergeefs richting Alexandria te doorbreken en geraakte aldus in bevoorradingsproblemen.
De troepen van de As-mogendheden, Duitsland en ItaliŽ, werden op 4 november van El Alamein en Tel el Aqqaqir teruggedreven tot voorbij Tripoli.
Intussen waren ook de Amerikaanse GI's in Noord-Afrika geland en hielpen zij onder leiding van generaal Dwight Eisenhower en zware gevechten in TunesiŽ de As-legers de genadeslag toe te brengen.

TERUG
VERDEREGYPTE
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed