Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Egypte
Nijlvaarten

Egypte, het Zwarte Land van de Nijl
De Nijlvaarten werden in 1907 gelanceerd door "the Cookies"
Map of Egypt


globe Nile Godess
"De Cookies stromen hier in gehoorzame troepen toe... ", schreef de Franse auteur Pierre Loti al in 1907. Hij beleefde toen zelf een Nijlvaart, ingericht door het agentschap Cook.
De eerste ladingen toeristen, die voor een cruise boekten, waren miljonairs en aristocraten, maar geleidelijk aan werden de prijzen gedemocratiseerd en verhoogde ook het transportaanbod.


Op de Nijl vaart nu nog één van de eerste stoomboten, de Time Machine. Hij werd in 1930 gebouwd voor een minister van koning Faruk I en zijn retro-stijl werd intussen gerenoveerd. Men voelt zich er thuis in één van de romans van Agatha Christie.
De boot is echter weinig comfortabel, volgens de huidige normen en bevat slechts negentien cabines van 8 vierkante meter.
Het meest luxueuze schip hoort toe aan Mounir Ghabbour en heet Sonesta Nile Godess. Ghabbour haalde de directeur van het luxehotel Crillon in Parijs, naar de Nijl om hem tot directeur-commandant van zijn schip te bevorderen.
Zijn Nijlgodin telt 60 cabines van 20 vierkante meter en de Egyptische overheid huurt de boot herhaaldelijk om er VIP's te onthalen.


Van vader op zoon
globeAndere Nijlschepen variëren in grootte en sommigen kunnen tot bijna 200 passagiers herbergen. Zij gaan tot vijf verdiepingen hoog.
Het leven aan boord verloopt altijd volgens dezelfde regels. De bezoeken van de sites worden in de vroege ochtend afgelegd, vanwege de temperaturen. Tijdens de namiddag en een deel van de nacht wordt er gevaren. Nachtelijke vaarten zijn soms vereist om de sluizen van Esna te halen en als één der eerste wachtenden aan te meren.
Kapitein van een Nijlschip wordt men in beginsel van 'vader op zoon'. Er bestaat geen Zeevaartschool of iets dergelijks. Ervaren kapiteins varen 's nachts zelfs zonder licht en stellen - dankzij het maanlicht - aan de hand van de rimpels van het water vast of zij al dan niet ondiepe plekken naderen.
Er varen meer dan 300 Nijlboten. Egypte kent niet alleen het "Nijltoerisme".
Voor strandvakanties zijn Hurghada en Sharm-el-Sjeik (Sinaï) erg in trek. El Gouna is in opmars. Hurghada is ook een centrum voor duikers. Tijdens boottochten kunnen via glasbodems de koralen bewonderd worden.
In alle steden verrijzen alsmaar meer vier- en vijfsterrenhotels. Internationale touroperators bouwden eigen Nijlboten en in Aswan kan ook worden vertoefd in een schitterend ClubMed-hotel.
De monokini is verboden, maar wordt soms in discrete hoekjes van privéstranden van internationale hotelketens oogluikend geduld. Egypte is een groeiende toeristische bestemming geworden sedert het vredesakkoord met Israël werd gesloten.


Terug naar:
De Nijl als weldoener
Photo Credits:  
  Eric de Noorman
AFRICA
AFRIKA
AMERICA &
CARIBBEAN
ASIA - AZIE
MID. EAST
AUSTRALASIA
& PACIFIC
EUROPE
EUROPA
ARCTICA
ANTARCTICA
PEOPLE
VOLKEREN
NATURE BEAUTY
NATURE FURY
PLEASURE
GENIETEN
RELIGIONS
GODSDIENST
MONUMENTS & CASTLES
HISTORICAL
VIP's
TRAVEL & TRANSPORT
WORLDLINKS
all countries
WV
WORLD
BUSINESS TRAVEL
HOLIDAY HOUSES


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed