Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Egypte
Religies IV
De balseming
De ontelbare rituelen van het mummificeren

In het museum van Cairo kan men letterlijk oog in oog staan met enkele heersers uit de oudheid.

Voor de oude Egyptenaar was het voortbestaan van zijn gemummificeerd lichaam een waarborg voor het leven na de dood. Door de dode te balsemen bleven ziel, verstand, hart en geest voor eeuwig in het lichaam.
Met behulp van haakjes die door de neus van de dode naar binnen waren gebracht, trokken de balsempriesters de hersenen naar buiten. Met een vuurstenen mes sneed men de linkerzijde van het lichaam open om de ingewanden eruit te halen, die net als de hersenen in vazen werden bewaard. Deze bederfelijke organen werden verwijderd en ondergedompeld in 'trona’, een op soda gelijkend in Egypte gewonnen mineraal.
Daarna werd het lichaam met geurige kruiden bedekt, dichtgenaaid en gedurende zeventig dagen in een bad met natronloog gelegd, waarin het volledig uitdroogde.
Vervolgens wikkelde men lijk in lange, schone linnen bandages die eerst in geurige hars waren gedompeld. Tussen het linnen verstopte men teksten op papyrus, en sieraden en amuletten.
De priesters raakten de oren, de neus en de mond van de farao aan met magische instrumenten aan. Hierdoor werd gegarandeerd dat hij deze in het hiernamaals kon gebruiken.
De mummie werd uiteindelijk in zijn veelvoudige sarcofaag gelegd met een masker op zijn gezicht. Tijdens het Oude Rijk had alleen de farao recht op dergelijke rituelen.
In latere periodes waren ze ook weggelegd voor hoogwaardigheidsbekleders, en nog later voor boeren en ambachtslieden.
De balsempriesters herhaalden aldus de gebaren van Isis, volgens de legende over de moord op Osiris door Seth:
“Nadat ze het lichaam van haar man voor korte tijd weer tot leven had gebracht, liet Isis het opnieuw door Set roven. Deze sneed het in stukken en verspreidde die over de Nijlbodem.
Isis begon alle delen bij elkaar te zoeken en vond ze allemaal terug op één na: de penis die door een vis was verorberd. Ze was een zeer kundige tovenares, en met de hulp van de jakhalsgod Anubis zette ze het lichaam met bandages weer in elkaar.
Sindsdien heerst Osiris over de dodenwereld waar men hem herkent aan zijn wat groenachtige lijkkleur”.


TERUG
VERDEREGYPTE
Index Religies


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed