Make your own free website on Tripod.com

WV-WORLD
the small travel info giant

Egypte
Steden en sites


AL-FAYOUM
De grootste oase van het land

Al-Fayoum is ongeveer 1300 vierkante kilometer groot en telt 2 miljoen bewoners. De hoofdstad van deze oase is Medinet al-Fayoum.

De oase ligt in de Libische woestijn en enkele punten liggen tot vijftig meter onder de zeespiegel.
Hier werden sporen gevonden van 7000 jaar oude nederzettingen, alsmede houten beschilderde portretten die op het gelaat van de doden werden bevestigd. Alleen hier werden die ontdekt. Ze worden dan ook de Fayoum-portretten genoemd. Zij dateren uit de eerste vier eeuwen van onze tijdrekening.
Ook een grote hoeveelheid papyrusdocumenten werd in de omgeving aangetroffen.
Aanvankelijk werd de oase Crocodilopolis genoemd. Nadien ook ArsinoŽ. Hier werd Sobek, de krokodilgod, aanbeden. In de oude tijden kregen krokodillen zelfs gouden sieraden en kregen ze honingkoeken toegestopt door de priesters.
Mooi om zien zijn de grote waterwielen die dienen voor de irrigatie vanuit de Bahr Yusef. Er zijn er zowat tweehonderd te vinden. Bij de 'Zeven Waterwielen' in Fayoum' zelf groeien mangos en palmen.
Daar werd ook een grote stenen obelisk geplaatst ter ere van Senwosret I tijdens de 12de dynastie. Toen ze in de 18de eeuw werd weergevonden lag ze in twee stukken gebroken op de grond. Ze werd gerestaureerd.
De oase bevond zich op de grens van Boven - en Beneden-Egypte. Snefru, eerste farao van de 4de dynastie, bouwde zijn piramide in Meidoum.
Andere grafmonumenten volgden bij Hawara en Illahun.
In Medinet Madi zijn nog de ruÔnes te vinden van enkele tempels uit de 12de dynastie.

INDEX
Steden

EGYPTE
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed