Make your own free website on Tripod.com

WV-WORLD
the small travel info giant

Egypte
Steden en sites


PHILAE EN NASSERDAM
Ruim 22 monumenten moesten worden verplaatst

Achter de dam strekt zich het Nassermeer uit over een afstand van 500 kilometer. Het is tot 200 kilometer breed. Wanneer de maximale hoogte van 182 meter boven de zeespiegel wordt bereikt, bevat dit meer 164 biljoen kubieke meter water! Ingevolge dit bouwwerk werden 100.000 NubiŽrs dakloos en moesten 22 historische monumenten worden verplaatst. Nasser kreeg hier voor de steun van de Unesco.

Het bouwwerk leidde bijna ook tot de verdwijning van de sierlijke tempel van Philae. Hij werd daarom afgebroken en herbouwd op het kleine eilandje Agilkia om hem voor de verdrinkingsdood te behoeden. De eerste dam zette de tempel al geregeld onder water, maar de grote broer zou hem dagelijks tot zes meter ondergedompeld hebben.
Om de tempel te redden werd er eerst een kistdam rondom gebouwd. Hij werd eerst volledig gereinigd en dan in 37.363 stukken gezaagd.
Het tempelcomplex werd oorspronkelijk uitgebouwd op het eiland Biga. De Oude Egyptenaren beschouwden Biga als een heilige grond. In hun ogen creŽerde Nun hier de wereld.
Alleen de priesters en hun dienaren hadden hier toegang.
De tempel is gewijd aan de godin Isis. De tempel bevat de Vestibule van Nectanebos I, de Tempel van keizer Hadrianus, de Tempel van Hathor, de Kiosk Van Traianus en twee pilonen gewijd aan Isis en Osiris. De meeste gebouwen dagtekenen van de periode van de Romeinse heerschappij.
De tempels werden gesloten in het jaar 550 toen de Byzantijnse keizer Justinianus alle ketterse goden in de ban sloeg. Dat betekende meteen het einde van de religie en de cultuur van het Oude Egypte. De christelijke bevolking bleef hier wonen tot in de 13de eeuw.
De Franse schrijver Pierre Loti noemde de Tempel van Philae de ďParel van Egypte".
Het eerste hof is oostelijk begrensd door een zuilenrij met priesterverblijven. In het zuiden bevindt zich een zuilenrij bij het geboortehuis. De muurschilderingen vertellen over de geboorte van Horus, die door zijn moeder Isis verborgen wordt gehouden in de moerassen om te ontsnappen aan de boze Seth. Op de achterwand symboliseert een Horusvalk in een papyrusbos dit verhaal eveneens.
De zuilenhal was in de christelijke tijd een kerk. Het allerheiligste bestaat uit drie delen en enkele grote reliŽfs van de farao met de goden voor de boot van Isis. Ten westen van de Isistempel prijken op de Hadrianuspoort muurschilderingen die opgedragen zijn aan Osiris. Op de noordelijke binnenmuur pronkt Nijlgod Hapi als symbool van de vruchtbare stroom.
Philae heeft een oppervlakte van iets meer dan 5 hectare.
Hier kan 's avonds van een Klank- en Lichtspel worden genoten.
Bilkvangers Philae en Sadd al-Ali

Sadd al-Ali of Nassers Piramide
De eerste stuwdam werd na vier jaren al in 1902 door Britse ingenieurs afgewerkt. Hij is twee kilometer lang en werd tweemaal verhoogd. Nu is hij 51 meter hoog. Zijn basis meet 35 meter. Door deze dam kon het landbouwgebied met 16 procent worden uitgebreid.
"Sadd al-Ali", de grote broer, 3600 meter lang, 111 meter hoog en is onder aan 980 meter breed. Bovenaan is dat 40 meter. Hij kwam er met Sovjetrussische hulp en zijn volume is zeventienmaal groter dan dit van de piramide van Cheops.
Er kwam 43 miljoen kubieke meter materiaal aan te pas. Aan deze dam werd jaren gewerkt van 1960 tot 1971 door 33.000 Egyptenaren en 1900 Russen. Hij heeft een boogvorm en is bestand legen aardbevingen.
De grote dam wordt ook wel eens "Nassers piramide" genoemd. Hij palmde in 1970 een groot deel van NubiŽ in en vernietigde meteen eeuwen geschiedenis van dit volk.
De overheid beloofde de 100.000 NubiŽrs die gedwongen moesten verhuizen, nieuwe woningen en grond bij Kom Ombo en Edfu. Zij moesten echter hun typische en goed verluchte woningen achterlaten en kregen eenvormige betonnen blokken in ruil.
Hun nieuwe omgeving wordt omschreven als "New NubiaĒ . Vele NubiŽrs trokken naar de steden en hun aantal wordt tussen de 300.000 en 400.000 geraamd in Cairo en Alexandria samen.


Tempel van Mandulis
Bij het Nassermeer bevindt zich de Tempel van Mandulis, een lokale godheid.
Hij heeft een lengte van 72 meter en is 36 meter breed. Na die van Abu Simbel is hij de grootste van NubiŽ. Deze tempel is met het meer verbonden door een 30 meter lange kade en is zelf toegankelijk via 20 trappen. Hij dateert uit de Romeinse regeerperiode en verrees boven een oud gebouw dat was opgetrokken door Amenophis II.
Ten zuiden bij het meer staat nog de Tempel van Quertasi die een mooi panorama biedt. Iets verder liggen ook nog de rotstempels van Beit en Wali.


Tempel van Amada en Derr
Langs het Nassermeer bereikt men ook de Vallei van de Leeuwen, met een sfinx bij de esplanade. Hier staat de tempel van Amada en Derr.
Om hem te redden werd hij in zijn geheel verplaatst, en niet steen per steen. De 30 eeuwen oude schilderingen waren daarvoor te broos geworden.
De tempel werd via 2600 meter sporen 65 meter hoger naar een veiliger plaats gehesen.


INDEX
Steden

EGYPTE
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed