Make your own free website on Tripod.com

WV-WORLD
the small travel info giant

Egypte
Steden en sites


DENDERA (DANDERA)
De tempel van Hathor en afbeeldingen van Cleopatra

Deze plek ligt bij Kena langs de oostelijke Nijloever. Ze was in indertijd een regionale hoofdstad van Boven Egypte. In het Oud Egyptisch werd ze Onitentjore of gewoon Onit genoemd. De Grieken noemden haar Tentyris.

Dendera is de stad met graven uit de vroege dynastieŽn uit het late Oude Rijk en uit de Eerste Tussenperiode (2290Ė2040 voor onze jaartelling)
Er werden catacomben gevonden met dierenmummies, waaronder gazellen, honden en vogels. Ook koeiengraven werden ontdekt.
Bij de woestijnrand ligt een mooi bewaard tempelcomplex uit de Grieks-Romeinse periode. In de hoofdtempel werd Hathor aanbeden. Dit tempelcomplex werd gebouwd door de PtolemeeŽrs. Het bevat afbeeldingen van Cleopatra en haar zoon Caesarion die geboren werd uit de relatie met Julius Caesar.
De naam van de stad verwijst naar een oud cultussymbool, een roodzwarte zuil waaruit een smallere paal steekt. Er prijkt ook een ronde zuil met een langs twee zijden afgebeeld vrouwenhoofd met de oren van een koe. Hathor werd vooral onder deze vorm afgebeeld.
Keizer Augustus bouwde de achter de hoofdtempel gelegen tempel van Isis. Een processieweg leidde oostwaarts naar de tempel van de valkgod Horus van Edfu, de gemaal van Hathor van Dendera.
Eenmaal per jaar ging Hathor, als beeld, hem opzoeken en bleef zij veertien dagen in Edfu. Ook de geboortehuizen (mammisi) van haar kinderen staan hier.
Hier staat de dwerggod Bes afgebeeld met spreuken voor zwangere vrouwen. Op het tempeldak werd de dodengod Osiris aanbeden.

INDEX
Steden

EGYPTE
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed