Make your own free website on Tripod.com

WV-WORLD
the small travel info giant

Egypte
Steden en sites


ABU SIMBEL
30.000 kilogram geschiedenis weken voor een meer
Ook Abu Simbel moest voor het water wijken en werd, met steun van de Unesco, verplaatst tot op 280 kilometer van de Sudanese grens. Gewoon gigantisch. De 3300 jaar oude tempel ligt, 700 kilometer ten zuiden van Cairo, langs de oevers van het Nassermeer en werd gebouwd ten tijde van Ramses II en zijn vorstin Nefertari (1304-1237 voor onze jaartelling).

De tempel werd uit de bergen gehouwen. Ramses prijkt er met tussen zijn voeten een beeld van zijn moeder, koningin Touy, zijn vrouw en zijn zonen en dochters. De operatie kostte ongeveer Ä 300.000.
De tempel ligt 270 kilometer ten zuiden van Aswan.
De twee tempels werden in duizend stukken van liefst 30 ton gezaagd en bovendien herbouwd in dezelfde oostwest-ligging. Dat had een belangrijke reden. De beelden van de zittende Ramses II zijn 20 meter hoog en ook de staande vrouwen en kinderen zijn meer dan levensgroot.
Bovenin toont een fries 22 bavianen, die met geheven armen de zon aanbidden.
Omstreeks 20 februari en 20 oktober schijnen de zonnestralen recht in het 64 meter diep in het in de rots gelegen heiligdom. De zon verenigde zich daar met de beelden van de grote goden Amon, Re, Ptah en middenin de heer Ramses II persoonlijk. Hij verscheen al als een god onder de goden eer hij overleden was en vereert hij dus ook zichzelf in de afbeeldingen, boven het portaal, van zijn offeranden aan zonnegod en valk Re-Harachti.
De Oude Egyptenaren hadden dit zeer mooi berekend.
De zuilenhal in de tempel bevat acht 10 meter hoge beelden van de farao. KleurenreliŽfs hemelen zijn moed op. Hij verslaat Aziaten, NubiŽrs, steekt LibiŽrs dood, bestormt Syrische vestingen enzoverder. In het allerheiligste staan de beelden van Ptah, Amon en Re-Harachti.
De kleine tempel was opgedragen aan zijn geliefde Nefertari en de godin Hathor, met wie zij wordt vereenzelvigd. Aan de voorzijde tonen kolossen Nefertari als de elegante dame met de hoornkroon van een godin. Zij is omringd door beelden van haar echtgenoot. Het binnendeel is ingedeeld door zes pilaren, versierd met Hathor-hoofden en op de heel goed bewaarde reliŽfs worden verhalen verteld over de offeranden, de kroning van de farao en ook de kroning van Nefertari door lsis en Hathor.

Gidsen mogen geen toelichtingen meer verstrekken binnen het heiligdom, dat 's nachts verlicht wordt en waar ook van een Klank- en Lichtspel kan worden genoten.
De tocht van Aswan naar Abu Simbel, doorheen de woestijn, duurt drie uren. Stops worden onderweg gemaakt voor de zonsopgang, een kamelenkaravaan en een heuse Fata Morgana, ofte luchtspiegeling.

INDEX
Steden

EGYPTE
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed