Make your own free website on Tripod.com

WV-WORLD
the small travel info giant

Egypte
Steden en sites


SINAŌ (ASJIBH DJAZIRAT SINA)
Een woestijn vol met olie en mangaan

Het schiereiland van de SinaÔ strekt zich uit tussen de Golf van Suez en de Golf van Akaba. Het vormt de grens tussen AziŽ en Afrika en is met een oppervlakte van 61.000 vierkante kilometer tweemaal zo groot als BelgiŽ.

Er leven ongeveer 270.000 mensen. Het SinaÔgebergte vormt het zuidelijk deel van het gebied. De hoogste toppen zijn de Jebel Katrina met 2640 meter en de Jebel Musa (Mozesberg) met 2240 meter. De noordelijke woestijn herbergt een laag kalksteengebergte, de Jebel al-Tich. Langs de kusten vormde zich een woestijnsteppe. Hier vertoeven vele bedoeÔenen.
SinaÔ is voor Egypte uiteraard belangrijk vanwege zijn petroleumwinning. Er werd tevens mangaan ontdekt.
De Mozesberg wordt ook SinaÔberg genoemd. Vermoedelijk is het deze top waarnaar in de Bijbel wordt verwezen.
In 1956 werd de SinaÔ door IsraŽl bezet.
Op 17 september 1978 werden de zogeheten Camp David-akkoorden ondertekend door president Anwar al-Sadat van Egypte, premier Begin van IsraŽl en president Jimmy Carter van de Verenigde Staten. Camp David is het buitenverblijf van gewezen president Carter.
IsraŽl ging in fases de SinaÔ teruggeven aan Egypte. Voor de Palestijnen werd langs de westelijke Jordaanoever en in de Gazastreek een autonomie in het vooruitzicht gesteld. Jordania weigerde toen echter.
In ruil zou tussen Egypte en IsraŽl een vredesverdrag worden ondertekend en in 1982 moest alles beklonken zijn.
De akkoorden drumden Egypte in de Arabische wereld in de hoek en het werd zelfs uit de Arabische Liga gestoten. Cairo is nu echter opnieuw de zetel ervan. Sadat, de belangrijkste opvolger van Gamal Abdul Nasser, zou de akkoorden later met zijn leven bekopen. Hij werd laffelijk vermoord door een islamfanaat.

INDEX
Steden

EGYPTE
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed