Make your own free website on Tripod.com

WV-WORLD
the small travel info giant

Frankrijk
Natuur

Nederlanders werkten zich te pletter voor een Franse toeristische oogappel
‘Groen Venetië’ wenkt temidden gastronomische departementen

    Ook Frankrijk heeft – dankzij Nederlanders en Vlamingen - zijn Venetië. In tegenstelling tot de Italiaanse kanalenstad is het evenwel een oase van rust en natuur. Groen Venetië, is tevens groter.
Haar kanalen zijn samen 16.000 kilometer lang en zijn door mensenhanden uitgegraven. De ‘Marais de Poitevin’ is een toeristische trekpleister vlakbij Niort in de regio Poitou-Charentes. Lokale bewoners nemen hier de boot om hun tuin te bewerken.


Vele eeuwen geleden was dit de zee, nadien werd de ‘Golfe des Pictons’ een moeras.
In de 10de eeuw legden monniken de eerste dijken en afvoerkanalen aan. Ten tijde van koning Henri IV (16de eeuw) werden de eerste belangrijke hydraulische werken uitgevoerd. De vorst deed hiervoor een beroep op de Nederlandse ingenieur Humphrey Bradley die duizenden hectaren drooglegde door een 24 kilometer lang kanaal uit te graven. Het werd de ‘Hollandse Ring’ genoemd.
Ook Vlaamse arbeiders werkten er aan mee. Kleinere kanalen bakenden de landbouweigendommen af.
Vele percelen liggen er nu verwaarloosd bij. Je kan ze alleen al roeiend bereiken en veel eigenaars of landbouwers zijn dat een beetje zwaar beginnen vinden. Vooral na de zware storm die enkele jaren geleden honderden populieren uitrukte. De overheid greep in met een herbeplantingsprogramma.
    Voor toeristen is ‘Groen Venetië’ evenwel één van de meest rustgevende gebieden. De lokalen bieden kanaaltochten aan in kano’s tot twaalf man. Je kan er rondpeddelen met of zonder gids en je mag hier ook de eigen kano te water laten. Avondlijke fakkelvaarten tijdens dewelke de gidsen legenden over het moeras vertellen behoren eveneens tot de mogelijkheden.
Visvangst met vergunning is toegelaten. Verloren varen in dit ware labyrint is uitgesloten. Een heuse wegen(vaart)kaart van het hele gebied is beschikbaar en op elke kanaalhoek staan paaltjes met de “straatnaam”.
Het ecologisch evenwicht is hier zo groot dat muggen vrijwel onvindbaar zijn. Afstervende planten zorgden voor methaangas en op sommige plekken volstaat het om goed in het water te roeren, met je aansteker net boven de oppervlakte, om een kleine vlammenzee te ontketenen.
Het oorspronkelijke golfgebied is 96.000 hectare groot, ‘Groen Venetië’, het vooral door populieren omgorde kanalengebied 35.000 hectare. Grote en kleine waterlopen bevatten een rijkdom aan diverse vissoorten en slakken (‘lumas’), in bomen en weilanden strijken verschillende vogelsoorten neer. Trekvogels zoeken Groen Venetië eveneens op.

Aantrekkelijke dorpjes en steden in de regio zijn: Arçais, Coulon, La Garette, Sansais, Bessines, Magné, Saint-Hilaire-la-Palud, Mauzé-sur-le-Mignon, La Ronde et Marans. Coulon is de hoofdstad van ‘Groen Venetië’.
Le Marais Poitevin ligt vlakbij Niort, langs de ‘N 11’ die La Rochelle met Poitiers verbindt. Het vroegere moeras reikt, 45 km ver, tot aan zee.
Een bezoek aan het moeras kan niet alleen worden gecombineerd met Niort en de mooie vroegere kapershaven La Rochelle, maar tevens met l’île de Ré. Bovendien is het amper 90 km rijden tot Poitiers en zijn Planète Futuroscope.

De regio Poitou-Charentes is tevens rijk aan lokale gastronomische specialiteiten. Je hebt de oesters van Marennes-Oléron, de ‘moules de Bouchots’, de escargots uit het moeras van Poitevin, die hier “lumas” worden genoemd, het lamsvlees van Poitou-Charentes. Lokale desserten zijn de meloen van Haut-Poitou of de geitenkaas. Als aperitief bestel je een ‘Pineau de Charentes’ en ook de wijnen van Poitou smaken heerlijk. Een weekendje gastronomie in La Rochelle en omgeving is zo meegenomen.

Poitevin is geklasseerd als interregionaal park. Hierdoor kan informatie worden ingewonnen bij drie departementele toeristische diensten van het Poitou-Charentes: Charente-Maritime (tel 5/4641-4333), Deux-Sèvres 5/4977-1970) en Vendée (2/5147-8820). De toeristische dienst van ‘Groen Venetië’ in Coulon is bereikbaar via 5/4935-9929.
FRANKRIJK
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text or pictures for commercial purposes will not be allowed