Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Korea
South & North

..
Familiale dictatuur

Noord-Korea, de communistische dynastie
De Juche kalender begint in 1912
Map of Korea

Het noordelijk deel van de Volksrepubliek Korea grenst ook aan China en de gewezen sovjetrepubliek. Het is 120.538 km≤ groot (viermaal BelgiŽ dus) en naar raming 23 miljoen bewoners, de helft van het zuidelijke deel. Per km≤ geeft dit slechts een gemiddelde van 190 inwoners. De hoofdstad Pyongyang telt 2,7 miljoen ingezetenen. Dit landsdeel wordt beheerst door de familie Kim Il-sung en de communistische Koreaanse Arbeiderspartij. Het land bestaat in hoofdzaak uit bergen waartussen smalle, maar vruchtbare valleien lopen. Het is veel rijker aan mineralen dan het zuiden.

Tot tien jaar dienstplicht
Hoewel het land amper de helft van het bewonersaantal van het zuiden telt, bezit het over een sterk leger.
Noord Korea heeft 1.040.000 manschappen onder de wapens: 930.000 in de landmacht, 40.000 mariniers en 70.000 in de luchtmacht. De dienstplicht duurt drie tot tien jaar !
De uitvoerende macht berust bij de president. Nu is dit Kim Il-sung II (Kim Jong-il), de zoon van de overleden "stichter des vaderlands", de man met de 10000 standbeelden. De opperste macht komt in beginsel toe aan de 687 man tellende Hoogste Volksvergadering, waarvan de leden om de vier jaar worden verkozen.


De Vergadering vergadert zelden
Het Centraal Volkscomitť is de regering. Zij wordt voorgezeten door de president, die ook hoofd is van het leger Haar leden worden verkozen door de Volksvergadering, die slechts enkele malen per jaar wordt bijeengeroepen. Elk van de negen provincies wordt geleid door een volksvergadering. De magistraten van het Hoogste Gerechtshof worden voor vier jaar aangeduid. Daaronder staan provinciale hoven en volksrechtbanken.

Informatie en indoctrinatie
Na de bevrijding van het Japanse juk werden onmiddellijk alle bezittingen genationaliseerd en werden godsdienstige activiteiten verboden.
Zowat twee Noordkoreanen op drie zouden nu atheÔst zijn, maar ook hier leven de confuciaanse ziel en de karakteristieken van het shamanisme nog verder. Ook de Chondogyo kerk geniet hier nogal aanhang.
Het Koreaans alfabet Han-gul wordt hier Choson muntcha genoemd. Opvoeding en cultuur staan volledig in het teken van de indoctrinatie. Een bijzonder monument staat naast de Mangyondae (Heuvel der Alzienden), de geboorteplaats van Kim Il-sung.


Een drilschool voor 12000 kinderen
Het is de gelijknamige school, die in werkelijkheid een drilschool is voor de jeugd. Het gebouw is 100.000 m≤ groot, telt 690 zalen, waarvan sommigen een hoogte van 20 meter hebben, en het is verdeeld over acht verdiepingen. Dagelijks oefenen hier 12.000 kinderen.
Ook alle media worden door het regime gecontroleerd. De regeringsmedia zijn zowat de enige bron van informatie voor de Noordkoreaan. Nieuws over de republiek Korea of over de wereld krijgt hij niet te horen. Op straat weerklinken dagelijks strijdliederen doorheen de luidsptrekers en ambtenaren, arbeiders en kinderen wandelen dikwijls zingend door de straten.
Een sovjetrussisch correspondent, die er werkzaam was, zei ooit: "De Noord-koreanen, die weten dat er al mannen op de maan stapten, vormen een zeldzaamheid.
Wij vormen ťťn grote familie, zeggen de Noordkoreanen vol overtuiging. Noordkorea heeft veel weg van een uitstekend georganiseerde sekte met 23 miljoen leden. Alles staat in het teken van de sekteleider, Kim Il-sung, die zelfs vanuit zijn graftombe nog verder blijkt te regeren.


Portret van de vader op het hart
Het land is perfect georganiseerd. Straten en huizen zijn uiterlijk schoon en onderhouden en de mensen zien er verzorgd uit. Tekenen van verval, zoals in de oostbloklanden, zijn er niet. Er heerst een ijzeren, zelfopgelegde of afgedwongen tucht. Elke Noordkoreaan draagt met trots een speldje met de afbeelding van "de grote vader", op de juiste plaats,Ö op het hart.
De Noorkoreanen leven alsof Kim Il-sung nog steeds onder hen vertoeft. Dagelijks wordt er nog nieuws over hem gebracht op de radio, op de televisie. Teksten en beelden worden uitgezonden waarin zijn overlijden wordt verzwegen. En moet er toch een antwoord verstrekt worden over zijn dood, dan luidt het Kim Jong-il is Kim Il-sung, de (53-jarige, en naar verluidt zwaar zieke) zoon leeft in zijn vader voort, ze zijn volkomen uitwisselbaar.


Dank zij 'Juche' aan de macht
De ideologie van Noordkorea heet de Juche, letterlijk: wees je eigen God, wees meester over je leven. Kim Il-sung's moeder was christen en hij werd met de Bijbel opgevoed.
Dat inspireerde hem zodanig dat hij van zichzelf een godheid maakte. Zijn boodschap sloeg onmiddellijk aan in een land, dat na de Japanse bezetting in een puinhoop lag.
Hoelang dit nog zal duren, is een vraagteken. Een feit is echter dat de overheid, na de dood van Kim Il-sung, nog het lef had een nieuwe kalender op te dringen aan de bevolking. Sedert juli 1997 leeft Noord-Korea niet meer in dat jaartal, maar in "het jaar 86 na Kim Il-sung".
Op 8 juli was de officiŽle rouwperiode van drie jaar ten einde en de overheid besloot van die dag af de "juche-kalender" in te stellen. Die begint in (ons) 1912 toen "kameraad Kim Il-sung werd geboren als de Zon van Juche, als eerste jaar". Zijn geboortedag, 15 april, werd omgedoopt tot "Dag van de Zon" en is voortaan de belangrijkste feestdag van het land.


Paradijs op aarde
Noorkoreanen zijn ervan overtuigd, dat hun systeem het paradijs is, en dat het zal blijven voortbestaan. Hoe het er elders aan toegaat, weten zij niet en velen zijn ervan overtuigd dat hun samenleving door vrijwel alle andere aardbewoners wordt benijd.
Tot elf jaar is er een schoolplicht en is het onderwijs kosteloos. Er zijn naar raming 4,5 miljoen leerlingen en studenten, onder wie 300.000 in het hoger onderwijs. De gezondheidszorg is er kosteloos en het noorden zou 57.000 dokters tellen.
Dat is allemaal schijn geworden want niets werkt nog en alles ontbreekt.


Meer spoor dan asfalt
Wanneer Kim Il-sung de macht greep werden alle industriŽle - en landbouw-bedrijven genationaliseerd en omgebouwd tot collectieve ondernemingen. Rijst is met 6,4 miljoen ton het belangrijkste landbouwprodukt. De belangrijkste mineralen van het noorden zijn steenkolen, ijzer, magnesium, grafiet en wolfram. Er zijn ook goud- en zilvermijnen.
Noord Korea bezit een spoornet van 8530 km, dat verbonden is met China en Rusland. Van de 22000 km wegen is slechts 2 % geasfalteerd. Het land heeft ook 2250 km aan waterwegen. De belangrijkste havens zijn Nampo, Haeju, Chongjin en Wonsan. De belangrijkste steden zijn, na Pyongyang, Chongjin (760000), Nampo (700000), Sinuiju (500000), Wonsan (350000) en Kaesong (350.000).


Schijn kon lang bedriegen
Tot einde de jaren tachtig kon de "vader" van Noordkorea de schijn hoog houden dat het land zichzelf kon beredderen, hoewel hij in werkelijkheid volledig afhankelijk was van de sovjetrussische en Chinese steun, zeker wat de voedselbevoorrading in het erg bergachtige land betrof.
Sovjethulp moet de dictatuur nu ontberen en de Chinese steun blijft nog alleen voortduren omdat Beijing huivert van een herenigd Korea.


Voortdurende voedseltekorten
Voedseltekorten zijn er nu echter voortdurend en de zeldzame auto's rijden amper wegens de veelvuldige brandstoftekorten. De voedzaamheid van rijst wordt permanent aangeprezen, omdat er geen deeg meer is om brood te bakken. En als er geen rijst meer is, wat meer en meer het geval is, dan eet de Noordkoreaan kruiden.
Geld en materiaal voor grote publieke werken is er niet meer. De grote publieke werven liggen stil.
Pyongyang krioelt intussen van, meestal monsterlijke monumenten, die getuigen van een verleden. Monumentale beelden, bouwwerken, stadions, cultuurpaleizen en musea, die gebouwd werden ter ere van de "grote vader". Langs de Taedong prijkt de 170 meter hoge Juche-toren, een betonnen kolos, met een gestileerde rode vlam in de top.


Standbeeld nu bedevaartsoord
Het standbeeld, dat de grote leider voor zichzelf liet bouwen op de Mansu-heuvel, is van brons en is 30 meter hoog. Na Kim's dood werd het een bedevaartsoord voor alle Noordkoreanen.

De oudste stad
Chongjin is de haven van de zware industrie. Kaesong ligt vlakbij de 38ste breedtegraad en de DMZ ('demarcation military zone') van Panmunjon. Van de 10de tot de 14de eeuw was het de hoofdstad van Korea tijdens de Koryo-dynastie. In de omgeving bevinden zich nog vele graftomben.
Pyongyang ligt bij Taedong River in het westen van het land. In het verleden werd de stad meermaals verwoest en herbouwd. Nu is het een modern geplande stad met brede lanen en veel parken en tuinen. Er zijn nog een oude stadswal te bezichtigen, alsmede graftomben uit de 1ste eeuw voor Christus, musea, boeddhistische tempels en een groot bronzen paard uit een Koreaanse legende. Pyongyang is de oudste stad van het schiereiland. Zij bestond al in 1122 voor Christus. Van 427 tot 668 was het de hoofdstad van Koryo. Onder het Japans juk heette de stad Heijo.
Tijdens de burgeroorlog werd zij veroverd door de VN-troepen, maar heringenomen door Chinese en Noordkoreaanse militairen. De stad werd in 1953 herbouwd en is sedert 1948 de hoofdstad van het noorden. Sedert dat jaar zijn al een miljoen Noordkoreanen het land ontvlucht.


DE DYNASTIE VAN KIM I en KIM II
Kim Il-sung kwam na Wereldoorlog II, toen de sovjets het noorden ten geschenke kregen van de Amerikanen, onmiddellijk aan de macht en vestigde zijn volksdemocratie achter de prikkeldraad van de 38ste breedtegraad.
Kim was actief in de communistische partij sedert de jaren dertig.
Na de bloedige burgeroorlog, die het schiereiland verwoestte van 1950 tot 1953, liet Kim zijn belangrijkste rivalen executeren. Zijn belangrijkste slachtoffers waren Pak Hanyong en Kim Tubong. Tijdens de burgeroorlog sneuvelden naar schatting 1,5 tot 2 miljoen Noordkoreanen.
In 1968 kaapte Noord Korea het US Navy-schip Pueblo en hield het de bemanning ruim een jaar vast in penibele omstandigheden. Pyongyang zegde dat het een spionageschip was dat in zijn territoriale wateren vertoefde.
Het noorden was ook verantwoordelijk voor diverse moordpogingen op Zuidkoreaanse presidenten, onder meer in het Birmaanse (nu Myanmar) Rangoon en organiseert en financiert nog altijd subversieve activiteiten in het zuiden.
In 1980 werd Kim's zoon bevorderd in de partijhiŽrarchie, zodat hij gereed stond om zijn vader op te volgen. Dat gebeurde in 1995.
Noord Korea ondertekende de voorbije jaren wel een internationaal verdrag dat de inspectie van nucleaire fabrieken aanvaardt, maar weigerde totnogtoe ook maar ťťn inspecteur toe te laten.


AFRICA
AFRIKA
AMERICA &
CARIBBEAN
ASIA - AZIE
MID. EAST
AUSTRALASIA
& PACIFIC
EUROPE
EUROPA
ARCTICA
ANTARCTICA
PEOPLE
VOLKEREN
NATURE BEAUTY
NATURE FURY
PLEASURE
GENIETEN
RELIGIONS
GODSDIENST
MONUMENTS & CASTLES
HISTORICAL
VIP's
TRAVEL & TRANSPORT
WORLDLINKS
all countries
WV
WORLD
BUSINESS TRAVEL
HOLIDAY HOUSES©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed