Make your own free website on Tripod.com
1World2Travel
Enriching information to far horizons
MAROKKO
Allah gunt toerist zijn borrel en
… spek bij de eieren


Onder de hemel van Allah rijzen de sterren uit de grond
De charme en vooral de toeristische mogelijkheden van Marokko verhogen in een gezwind tempo. In tegenstelling tot wat "onwetenden" menen, is dit een vakantieparadijs vol peis en vree, waar zelfs de straatverkopers niet arrogant of opdringerig zijn.

Marokkanen zijn moslims, maar dat merk je hier in feite alleen wanneer de muezzin vanop de minaret de stem verheft om zijn gelovigen voor het zoveelste gebed op te roepen. Varkensvlees is voor de islam uit den boze, maar dat belet niet je in de meeste hotels bij je eitjes ook spek kunt krijgen.
Profeet Mohammed bande de palmwijn, maar in hotel en restaurant staan alle alcohols netjes gerangschikt. Zelfs tijdens de vlucht met Royal Air Maroc kun je een whisky slurpen. Op straat bewonder je de elegantie en geraceerdheid van de jonge Berber-dames. Een sluier is hier echt geen mode. Die verborgenheid beperkt zich tot de vrouwen van het platteland. Een gematigde islamnatie dus, waar je in een stad als Agadir zowel een katholieke kerk als een… synagoog kunt binnenlopen.
Marokko is niet alleen het land van de keizerlijke steden, zoals Marrakesh, Fez en Meknez. Agadir lokt luilekker met zijn stranden. Het ommuurde charmante Taroudannt ligt langs de weg naar avontuurlijke routes doorheen de machtige en altijd verrassende Atlas-keten, met licht besneeuwde bergtoppen, talloze wadi's, diepe kloven, stuwmeren en plots opduikende brede groene valleien die in "onze winter" wit kleuren van de geurige amandelbomen. Van de 710.000 km˛ oppervlakte (25 x België) is 30 procent woestijn, zodat ook liefhebbers van 4x4-tochten aan hun trekken komen.
Straks kun je vermoedelijk met het eigen vehikel tot hier rijden, want het gonst in Marokko van geruchten dat er een tunnelverbinding komt vanuit Gibraltar.
De hotelkeuze is intussen onmetelijk aan het worden. Onder de hemel van Allah rijzen de sterren uit de grond. Nieuwe hotels betekenen tevens luxe. Het land mikt niet alleen op strandliggers en woestijnratten. Vrijwel overal neemt het incentive-aanbod met de dag toe. De mogelijkheden om alhier mice-events uit te bouwen zijn enorm. Zij worden alleen beperkt door het… beschikbare budget.

Agadir
Feniciërs en Carthageners dreven hier tot 800 jaar voor het begin van onze jaartelling al handel.
Toch duurde het tot de 16de eeuw eer hier in 1505 een echte stad werd gesticht. Een initiatief dat de Portugezen voor hun rekening namen. Santa Cruza heette deze voorganger van Agadir. Op de top van de stevige rotsberg werd een vesting opgetrokken. Rondom werden voedingswaren en andere producten opgeslagen. Deze "voorraadzolder" gaf de stad haar naam. Zolder betekent Agadir in het Arabisch. De Portugezen werden in 1511 verjaagd door de uit Taroudannt afstammende Sahadia dynastie. Ruim veertig jaar geleden lag alles hier plat na de vreselijke aardbeving die 15.000 doden maakte. Agadir verrees als een feniks uit de as en groeide uit tot de 2de belangrijkste haven en het kan best zijn dat het visje op je bord van hieruit werd ingevoerd. De stad is tevens het toeristencentrum bij uitstek: 1 miljoen per jaar. Het beddenaanbod bedraagt 33% van het nationale totaal.
De aardbeving maakte het bouwen duur, want voortaan moest rekening worden gehouden met antiseismische voorschriften. Toch blijven de sterrenhotels uit de grond verrijzen in dit Marokkaanse strandparadijs (10 kilometer) bij uitstek. Grote namen uit de hotelwereld verhogen dit jaar de kwaliteit. Eerstdaags openen buiten het stadscentrum, maar op het strand Millennium Hotel (270 kamers) en Dorint Jardins des Roses (420 kamers). Samen met Dorint Atlantic Palace waarborgen zij de *****L kwaliteit. De "rozentuin" van Dorint is een mastodont met een zwembadoppervlakte van liefst 8.000 m˛! De Millennium is kleiner met een pool van "slechts" 2800 m˛. Uiterlijk valt dit hotel op door een architecturale soberheid die er een majestueus paleis van maakt. Eenvoud, maar wel pure luxe, sieren het interieur. Een voorbeeldje: via het tv-toestel in elke kamer kan je faxen en internetten.
Het 4 sterrenaanbod is uiteraard ruimer, zoals het populaire en keurige Agadir Beach Club Hotel in het toeristische centrum, maar wel bij het zandstrand. Agadir huisvest nu ongeveer 200.000 bewoners die vooral leven van de visvangst en uiteraard het toerisme.
De grote golfterreinen liggen buiten de stadsgrens nabij de Medina van Agadir. Er is een shuttleverbinding met alle hotels.
Een heuse oude stad of 'medina' heeft Agadir nooit gekend. De Medina van Agadir is dan ook een modern verzinsel van architect Coco Polizzi. De bouw werd in 1992 aangevat en… gaat verder. Eerstdaags komt er een knus hotel met 40 eenvoudige kamers bij en worden appartementjes te huur aangeboden. Deze medina mikt op toeristen. Binnen haar muren zijn zelfstandige ambachtslieden actief. Je kunt rechtstreeks bij hen kopen, alles is authentiek 'met de hand gemaakt', maar afdingen mag je vergeten. In de 's avonds feeëriek verlichte Medina kun je aankloppen voor romantische dineetjes, avond- en theaterfeesten of seminaries. Vlakbij is een domein voor ritjes per paard of per dromedaris (jamal).

Lees verder:
Van Taroudannt naar Marrakesh

Photo credits: Vilmos gcv
©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   
* information:   webmaster    * using this text for commercial purposes will not be allowed