1World2Travel
Enriching information to far horizons
MAROKKO
Allah gunt toerist zijn borrel en
… spek bij de eieren


Taroudannt, Tizzi N Test en Takerkoust
Langzaam klimt de zon boven de palmbomen uit om je tijdens een lange, maar boeiende rit te begeleiden van Agadir tot Marrakesh. Met een 4x4 zijn spektakel en sensatie na een bezoek aan Taroudannt gewaarborgd.

De weg naar Marrakesh loopt langs het schitterende stadje Taroudannt. Het is volledig ommuurd en wie de juiste toegangspoort weet te vinden, wandelt zo le Palais Salam binnen. Het is een minzaam oud paleis vol verborgen hoekjes en verrassende kleine terrassen. Palm- en bananenbomen groeien er door elkaar en de bougainvillea siert de muren. Het zijn artiesten en vooral schrijvers die deze oase van rust komen bevolken. Succesvolle intellectuelen, want de kamerprijs ligt niet iedereen.
Dat Taroudannt de moeite loont, kan je afleiden uit de vakantiekeuze van Jacques Chirac. De Franse president is hier een vaste gast om enkele dagen rust op te zoeken.
Via Quirgane gaat het de Atlas-flanken van Tizzi N Test op. Ook bedrijfsleiders zullen - zonder hun limousine - van deze tocht genieten. De haarspeldenbochten volgen elkaar kilometers lang op. Onze chauffeurs zijn behendig en leveren millimeterwerk. Of ze ooit meereden in Paris-Dakar? Een ontkennende, maar brede glimlach volgt. Zij begrijpen al te goed waarom je die vraag stelt: sensatie kan best zonder snelheidsbeperkingen. Na elke bocht duikt een nieuw landschap op. Het lijkt een diavoorstelling vol witte amandelbomen, rode landbouwgrond, dan weer licht bruin gekleurde aard, of flanken die met een asfaltkleur blinken in de zon. Tot 3000 meter hoog gaat het.
Een nieuwe vallei brengt groene akkers, een onder de zon blakerende rivier en over de zoveelste heuvelrug heen, plots barre, droge grond. En toch krioelt het van grazende schapen. Naderende woestijngrond? Helemaal niet. Gewoon één van de vele contrasten in het Land van de Berbers.
Een afdaling verder glinstert, achter een stuwdam het meer van Takerkoust. De Franse eigenaar van de "Relais du Lac" schenkt een bruisende Casablanca in, één van de lekkere Marokkaanse biertjes. Het moet niet altijd muntthee zijn. De relais bestaat uit berbertenten, geschikt voor diverse klanten. Daarachter prijken gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. En overdag gaan de tenten open voor… seminaries.
Wie toch enige luxe wenst kan in de kleine chalet met eigen restaurant terecht. Er zijn negen kamers en een zwembad. Sport en spel zijn mogelijk: kayak op het meer, ritjes met de quad, polo per… ezel, karabijn- en boogschieten. Leuk. Amper 45 km verder troont Marrakesh.

Marrakesh
Marrakesh, goed voor 22% van 's lands toeristenvloed, is wellicht de bruisendste en aangenaamste stad van Marokko. Nochtans kan je "voor enkele Euro's meer" in volle centrum de absolute stilte en rust vinden. Die wordt gewaarborgd in "Les Jardins de Koutoubia", een juweel van een sfeervol hotel, vlakbij de Djema el-Fna, la Place des Morts. Dit Plein van de Doden, waar voorheen de terechtstellingen werden uitgevoerd, is het hart van de stad. Het opent de weg naar de Medina, het oude stadsdeel, en het tegelijk theater en restaurant. Rondreizende groepjes komen er hun kunstjes vertonen - de slangenbezweerder ontbreekt uiteraard niet - en in de latere namiddag wemelt het plein van de witte mutsen en stijgen honderden dampende wolken op uit evenveel kookpotten en grills. Vele tientallen kraampjes verleiden de hongerige. Ze zien er behoorlijk hygiënisch uit, hoewel onze eetwareninspectie meer dan waarschijnlijk op tientallen vingers zou tikken. Maar dit is Afrika. Waar ook vliegen en muggen thuis zijn als er wat lekkers wordt uitgestald. De schapenkoppen en -lijven kleuren de kraampjes, de kefta, heerlijke lamskoteletjes, kebabs en merguez genieten van de zwoele zon alvorens ze op de grill belanden. De slaatjes ogen vers en aanlokkelijk. Het geheel biedt alleszins een gastronomisch spektakel dat je voor geen geld ter wereld mag missen. Het is een deel van spectaculair en authentiek Marokko, dat je tevens kunt beleven, een muntthee slurpend op één van de terrassen bovenop de omringende gebouwen.
Nadien geniet je des te meer van het lekkere eten in le Palais Dar es-Salam. Dit is een paleis uit de 17de eeuw dat werd omgetoverd tot een restaurant van 1001 nachten. Op een boogscheut straalt Les Jardins de Koutoubia*****. Amper 74 kamers en een mooi verwarmd zwembad in de bloemrijke patio. Diverse salonnetjes en de bar omzomen hem. De rust is hier zo volledig dat je je ergens op het platteland waant. Zelfs het gejank van de hongerige poezen van Marrakesh hoor je niet. Daarover waakt die ene huiskat van het hotel, die haar domein verdedigt. Ronkend vlijt ze zich onmiddellijk naast je voeten. Het hotel werd onlangs gekocht door een Franse textielbaron. Een nachtje rust en luxe kost hier minimaal een € 185.
Dat is een pak minder dan in de legendarische "la Mamounia", die een eind buiten het zwoele stadscentrum ligt. Hier kom je niet zo maar binnen. Non, c'est l'heure du dejeuner", roept de portier ons toe. Zijn barre toon gaat over in een brede, vriendelijke glimlach als hij plots Ali Benaddou ontwaart, de grote baas van Monarch Travel. Het hotel zelf is een parel van luxe en schoonheid. Bij het bezoek van de kamers zou je zo willen gaan platliggen om te dromen van 1001 nachten. Zij ogen schitterend. Het publiek (en de dagprijs natuurlijk) moet je er bij nemen: artiesten, nieuwe rijken, snobs en Duitsers en Amerikanen die het van het willen proeven.
De Medina van Marrakesh huisvest zowat 20.000 handelaars en hier wordt letterlijk alles verkocht. Na belevenissen in andere gearabiseerde landen springen rust en vriendelijkheid in het oog.
Hier toeven geen opdringerige verkopers! Je kan rustig slenteren, genieten, kijken en fotograferen. Al vraag je voor een kiek beter de toestemming: afbeeldingen van levende wezens zijn in de islam immers in beginsel verboden.
Even ronddwalen in de zijsteegjes loont altijd. Ook daar wacht het onverwachte, zoals een heus massagesalon achter een miezerige toegangsdeur zonder enige aanwijzing. Na een behandeling met Marokkaanse kruiden, oliën en zalfjes zit je meteen weer veel lekkerder in je lijf. Kostprijs: amper € 2. Natuurlijk neem je wel een voorraad aan producten mee en daar is het om te doen.
Marrakesh bezit een Marokkaanse versie van Disneyland. Enorme tenten die tot 1500 mensen tot de tafel nodigen. Dat is Fantasia. Berberruiters stormen te paard op je af en hun lange karabijnen knallen tegelijk. Je krijgt fijnste hapjes voorgeschoteld, alvorens het kroonstuk volgt. Terwijl krijgers, dansers en zangers je vermaken, en de lekkere rode wijn zijn werk doet, grillen in die aarden putten de schapen. De mechoui voltooit het gastronomische festijn. Een geslaagde afsluiter voor een reis.
Tien minuten rijden buiten Marrakesh baadt La Palmeraie onder de zon. Liefst 150.000 palmbomen gespreid over 13.000 hectare. Eén man investeerde in deze groene weelde. Er is een 18 holes golf, het schitterende 5-sterren Golfhotel en je kan er ook woningen of flats huren of kopen. Dat leek onder meer de Franse acteur Jean-Paul Belmondo een goed idee. ClubMed heeft hier ook een stekje met zwembad, veilig ommuurd om de monokini te sluieren voor preutse moslimogen.


Lees verder:
Terug index

Photo credits: Vilmos gcv
©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   
* information:   webmaster    * using this text for commercial purposes will not be allowed