Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Bali
Steden
Denpasar
Den Pasar betekent gewoon Nieuwe Markt. De stad werd in 1945 met deze naam bedacht toen het de rol van provinciehoofdstad overnam van het noordelijke Singaraja. De vroegere benaming was Badung, tevens een oud koninkrijk. Denpasar is het handelscentrum temidden een toeristisch kustgebied. De stad wordt gewurgd door het verkeer, maar behield haar oude tradities. Bijna op elke straathoek prijken wachters en kunnen offers worden gebracht in tempeltjes en de handelaars leggen bloesems of strooien rijst voor hun zaak, ter bescherming tegen de boze geesten. De oude wijken zijn te vinden bij de Jalans Thamrin en Gajah Mada.
Het vroegere Badung was één van de tien Balinese koninkrijken. In 1841 erkende de vorst, de raja, het Nederlands gezag in ruil voor zijn soevereiniteit. Veertig jaar later gingen zij zich echter alsmaar meer mengen in het binnenlands beleid.
Agung Made, de raja van Badung kon zijn autonomie toch grotendeels handhaven, maar hieraan kwam een einde toen bij Sanur een Chinees schip aan de grond liep. Zijn onderdanen redden de bemanning, maar plunderden het schip.
Er volgde een Hollandse strafexpeditie en Badung werd platgebrand. De raja, zijn familie en volgelingen, besloten toen tot de pupatan, het gevecht op leven en dood. Zij wapenden zich en trokken ten strijde tegen de bezetters. Wie niet werd gedood, pleegde zelfmoord met de kris.
Denpasar is een levendige, heel drukke stad, de grootste van Bali, hoofdstad.
Aantal inwoners : 200.000
Volgens Balinese traditie staat bijna op elk kruispunt een demonenbeeld waaraan geregeld offers worden gebracht om ongevallen te vermijden.
De Jalan Gajah Mada is bezet met een groot aantal winkels. Een vooraanstaande antiekzaak ligt in de Jalan Thamrin 27-37 "Arts of Asia Gallery". In de Jahwa Sulawesi vindt men ook Bali's goudmarkt met veel juwelierszaken.
Het Paputanplein vormt het centrum van de stad.
Aan dit plein ligt de gouverneursresidentie en de Jagatnatatempel die aan de Oppergod Sanghyang Widi is gewijd. Het uit koralen vervaardigde schrijn rust op de schildpad Bedawang, waarrond zich 2 slangen gekronkeld hebben : het symbool van de schepping van de wereld.
Aan dit plein ligt ook het museum, gesticht door de Hollanders in 1932. Het bevat een aantal mooie en aparte gebouwen en paviljoenen, tempels, een mooie Candi Bentar en Kulkultoren. Er zijn oude en moderne' schilderijen, arts and crafts, stenen beeldhouwwerken, krissen, wayang kulitpoppen, danskostuums, maskers, enz...
Het Koninklijk Paleis op de Jalan Thamrin gelegen, werd in 1907 gebouwd op de plaats waar in 1906 het vroegere koninklijke paleis werd in brand gestoken: de Puri Pemecutan. Nu is het een museum voor architectuur en kunst.


Sanur
Tocht naar Kintamani

INDONESIA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed