1 World 2 Travel
Bali
Tradities
Een openbaar bad voor moeder en kind
Een Balinese baby krijgt pas na twaalf dagen een naam en het duurt zes weken eer hij zijn eerste bad krijgt. Dat gebeurt op de openbare badplaats in het bijzijn van de hele familie.
De moeder leidt de ceremonie en het is pas na deze wachttijd dat ze zelf opnieuw als rein zal worden beschouwd. Dit betekent dat ze voortaan opnieuw mag gaan werken in de rijstvelden en toegelaten wordt in de tempels.
Het kind zelf mag pas na honderdenvijf dagen de grond aanraken. Ook die moet uiteraard eerst worden gereinigd. Er komt opnieuw een priester bij te pas, het kind wordt kaalgeschoren en krijgt een nieuwe naam. Van zodra de puberteit bereikt is, worden de zes voortanden gevijld. Dat gebeurt nu - wegens hygiënische redenen - nog vrijwel alleen symbolisch.
Balinezen menen dat door deze handeling het kind verlost is van zes kwalijke eigenschappen: de drankzucht, de domheid, de boosheid, de hebzucht, de afgunst en de ongeremde lust. Na deze puberteitsrite worden meisjes en jongens als volwassen beschouwd. Ze bezitten nu dezelfde plichten en rechten en zijn meteen ook huwelijksrijp.


Bruiden roven is nu een spel
Huwelijken worden echter nog in vele gevallen bedisseld door de ouders.
Vroeger bestond ook de gewoonte om de bruid uit haar 'nest' te roven. Dat was een traditie wanneer de kandidaat-echtgenoot vreesde dat de vader en de moeder van de bruid hem hun dochter niet gunden.
Helemaal uitgestorven is de gewoonte niet, maar jongeren maken er nu meer en meer een spel van.
De roof wordt ludiek opgevat en man kan deze wending een beetje beginnen te beschouwen als het Indonesisch afscheid van een vrijgezellenleven.
De nieuwe echtgenoot gaat deel uitmaken van de dorpsraad, het feitelijke gemeentebestuur binnen de gemeenschap, terwijl de echtgenote voortaan ook zijn voorouders moet eren.





INDONESIA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed