Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Bali
Maskerspel en Apendans
Geen wayang, maar barong-rangda
Barong-Rangda wordt door de Balinezen niet tot de wayang-cultuur gerekend, hoewel het een maskerspel is zoals bijvoorbeeld de wayang topeng. Barong-Rangda is magisch-ritueel en wordt gespeeld met dierenmaskers. De deelnemers kunnen in trance vervallen.
De Barong is een fabeldier en symboliseert de witte toverkunst. Rangda is de heks en zij vertegenwoordigt uiteraard de zwarte magie. En goed bestrijdt kwaad.
Het masker van de Barong heeft soms iets weg van een leeuw. En van de meest populaire versies is Barong-Sadewa, dat begint met de dans van twee beeldmooie vrouwen, die echter in dienst zijn van Rangda.


Calon-arang
Ook dit spel wordt door gemaskerden gedanst. Het zou zijn oorsprong vinden in de periode dat Airlangga over Bali en Java regeerde.
Het symboliseert eveneens de strijd van goed tegen kwaad. De gamelanmuziek speelt hierbij een zeer belangrijke rol.


Sanghyang en legong
De trancedansen van het sanghyang-genre zijn sterk religieus getint en ook de riten spelen hierin een grote rol. Met deze dansen beschermden de Balinezen hun dorpsgemeenschappen tegen de duivels en de geesten. De dansers streven naar een trancetoestand omdat pas dan de goden de mensen te woord staan. Wierook wordt gebrand door de priesters en de meisjes dansen met ononderbroken herhaalde bewegingen.
Op het einde sprenkelen de priesters water op de meisjes om het leven opnieuw op te wekken. Er bestaat tevens een versie met mannelijke dansers, de sanghyang jaran.
Met de legong wordt de vrouwelijke perfectie in de verf gezet. Het is een dans die meisjes van jongsaf aanleren. Dikwijls al van hun vijfde levensjaar. Handen- en vingerbewegingen en een bijbehorende mimiek, kenmerken deze dans van de schoonheid.


Kecak, baris, kebyar en gambuh
De kecak of cak-cak is de apendans en heeft eveneens tot doel geesten of ziekten te verdrijven. Het is een opwindende dans die bij toeristen fel in de smaak valt. Soms worden delen van het Ramayana-epos in de verhalen verwerkt. Cak-cak staat bij dit alles voor het gekrijs tegen de demonen door tientallen zittende mannen
De baris is een krijgsdans. Bij lijkenverbrandingen wordt hij nog herhaaldelijk opgevoerd. Het is een dans voor mannen alleen. Ze dragen een kleurrijke hoofdtooi en dansen gewapend. De krijgshaftigen worden ondersteund door de gamelanmuzikanten die alle bewegingen ritmisch begeleiden.
Een zittende dans is de kebyar. Alleen hoofd, armen, handen, vingers en bovenlichaam bewegen. De gebaren worden ondersteund door de mimiek. Men vermoedt dat de dans afkomstig is uit China.
De gambuh is zowel zang als dans. De deelnemers worden begeleid door viool, fluit en gongs. Elk optreden heeft iets opera-achtig.INDONESIA
Main Page


  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed