Make your own free website on Tripod.com

WV-WORLD
the small travel info giant

Verenigde Staten
New York


Big Apple is opnieuw de oude
Met Continental Airlines ligt Broadway op een half uur van de terminal

Met twee torens minder… is Big Apple opnieuw de oude. Een blik op Ellis Island bevestigt dat the Statue of Liberty, het belangrijkste symbool in ogen van de Newyorkers overleeft. In Wall Street heeft ook de beurs haar routine hersteld na “911”, nine eleven, zoals de Amerikanen het drama van September 11 zijn gaan noemen.

Broadway draait opnieuw op volle toeren. In trein- en metrostations heerst de traditionele nerveuze drukte en Mike Bloomberg, multimiljonair en burgemeester, neemt zijn dagelijkse metro om 06.00 u, richting stadhuis. Amerikanen en buitenlandse toeristen geven duidelijk gehoor aan de oproep van vorig burgemeester Rudolph Giuliani: “Come and discover New York. It was, is and always will be the ultimate city” .
De metropool leeft inderdaad opnieuw normaal, en de verwelkoming is opvallend hartelijker geworden: er is inderdaad geen enkele reden om niet naar New York te reizen.
Hoteliers bevestigen dat de stroom toeristen herstellende is, maar dan wel tegen kamerprijzen die 15 tot 20 procent lager liggen dan voor “911”. Onmiddellijk na de aanslag liepen de verliezen van alleen al het, door Dieter Seelig gerunde, Warwick Hotel op tot één miljoen USD per maand. In november begon de kentering. Winst wordt er echter nog niet gemaakt.
De ‘bizmen’ zijn de eersten die terugkeerden, maar zakenlui die een kamer boeken in Warwick zijn nog voor 85% Amerikanen, aldus Deborah Cooper, p.r.-verantwoordelijke. Dit hotel is nochtans uitstekend gelegen: vlakbij Times Square, Central Park en het zakencentrum. Dat voordeel konden eerder The Beatles, Elvis Presley en Bob Marley ervaren, net als Cary Grant die hier 12 jaar lang een suite huurde.
“Een recordjaar aan bezoekers was 2000. Toen kregen we er 37,4 miljoen over de vloer”, vertelt ons Keith Yazmir, vice president van het NY Convention & Visitors Bureau. “In het jaar van “911” waren er dit nog 32 miljoen. Sedertdien zijn de veiligheidsmaatregelen overal verstrengd, maar op de toeristische attracties merk je daar weinig van”, onderstreept Yazmir.
New York dat goed is voor 63.000 hotelkamers, ziet de boekingen wel stijgen, maar stelt vast dat de reservaties op korte termijn binnenvloeien, terwijl dit voorheen maanden op voorhand geschiedde.
Ingevolge “911” verloren zowat 5000 werknemers in de hotelsector hun job. Hiervan zouden er al 3400 opnieuw aan de slag zijn.
“Een belangrijk probleem is”, aldus Yazmir, “dat de regering de vliegtuigmaatschappijen een aanzienlijke steun verleende, omdat zij hen een vliegverbod had opgelegd. Anderen kregen niets, geen ‘dime’ voor de hotels, de restaurants en de kleine bedrijfjes. Veel van die zelfstandigen zijn gewoon moeten stoppen”.
Zonder die 5 miljard dollar steun, die Washington DC verleende, zouden ook wij op de fles zijn gegaan, geeft Larry W. Kellner grif toe. Hij is president van Continental Airlines, de nummer 4 van de Verenigde Staten. Samen met Gordon M. Bethune, CEO en chairman of the board, is hij de drijvende kracht achter Continental dat in New York goed is voor 20 procent van de luchtvaartactiviteiten.
“Wij ontvingen 400 miljoen USD. Zo hebben we januari gehaald”.
Die steun ging wel gepaard met een aandelenuitgifte en een converteerbare lening.
Continental (een vloot met meer dan 500 toestellen) ving de crisis nochtans op een heel andere wijzen op dan zijn rechtstreekse concurrenten. Zo zette de maatschappij de uitbouw verder van de nieuwe terminal op Newark in New York’s buurstaat New Jersey. Een investering van liefst 1,4 miljoen USD.
Sommigen bespaarden op maaltijden, tijdschriften en kranten of – zoals US Airways - op dekens en kussentjes… om het gewicht te verminderen, alsmede de… wasserijkosten. Continental deed dat niet en verbeterde niet alleen de kwaliteit van de maaltijden, maar ook de service in het algemeen. Begrijpelijk dat de maatschappij door het magazine Air Transport World in vijf jaar tijd al tweemaal werd bekroond als ‘Airline of the Year’.
Gordon Bethune lanceerde hiervoor zijn gevleugelde uitspraak: ‘Dit is niet het ogenblik om de kaas uit de pizza te halen” . Gebleken is dat deze politiek zijn vruchten afwierp. De bezettingsgraad ligt nu vijf tot zeven procent hoger dan die van de grote concurrenten. Continental boekte “slechts” 95 miljoen USD verlies… vier andere groten elk één miljard! United Airlines tuimelde zelfs voor 2,1 miljard in het rood.
Hoe meteen duidelijk wordt gemaakt dat te krenterig besparen… geld kan kosten.
Larry Kellner: “De waarheid vertellen aan alle betrokkenen, behoort tot onze politiek. Dat kweekt vertrouwen. Na “911” vertelden we die waarheid aan het personeel, en dus ook aan ons publiek: de beste plant sterft na zeven dag af als hij geen water krijgt.
Er moesten 12.000 jobs worden geschrapt om te overleven. Desondanks kregen we nog de 55ste stek toegekend in Fortune’s lijst van de ‘100 beste werkgevers’! Intussen is de helft van de ontslagenen opnieuw in dienst.”. Continental verwachtte in april opnieuw uit de rode cijfers te kunnen vliegen, hoewel de maatschappij meer verbindingen langs de Amerikaanse Oostkust heeft lopen dan zijn concurrenten en dit gebied minder vlot herleeft dan de Westkust. Internationale verbindingen worden stelselmatig meer geboekt. Korte en nationale routes daarentegen lijden onder het feit dat vroegere klanten alternatieve vervoermogelijkheden hebben ontdekt.

Continental schrapte na “911” ook minder binnenlandse verbindingen dan zijn concurrenten. Toch verminderde op vele routes de bezettingsgraad soms tot twintig procent. In ons land beleefde de maatschappij hoe de ene zijn de dood de andere zijn brood is.
“Het faillissement van Sabena”, bevestigt Luc Geerts, country director Belgium, GD Luxembourg, & the Netherlands, “kwam ten goede aan Continental dat na ‘911’ onverwacht de enige overblijvende was voor Brussel – New York. Delta Airlines had zijn vluchten toen al geschrapt.”
Op deze verbinding boekt Continental nu al een bezettingsgraad van 85 procent op zijn Boeing 767-200ER en is er dikwijls geen seat meer vrij in business-first met zijn overigens uitstekende service. Een ticket dat nochtans tegen 3500 USD van de hand gaat. Het Benelux marktaandeel bedraagt nu 35 procent.
Een samenwerking met SN Brussels Airlines is nog niet uitgepraat. Een KLM-alliantie ziet Geerts al wel zitten.
Kellner kwam zowat zeven jaar geleden bij Continental en in… Newark: “Van daaruit zag je Manhattan torenen en de faciliteiten waren enorm. Meteen mikten we van hieruit op een internationale uitbouw. Londen, Parijs, Frankfurt, Madrid en Mexico City waren het begin. Brussel volgde, ook Hong Kong en Tokio en steden in Latijns Amerika. Velen denken ten onrechte dat deze stad in New Jersey ver van Manhatten ligt: het is de snelste verbinding. ” Vanuit Newark (New Jersey) hoor je als het ware Broadway al zingen. Dit is inderdaad de luchthaven met de snelste verbinding naar het hart van Manhattan. Ongeveer 35 minuten na het instappen op de AirTrain, bereik je met de Amtrak of de NJ Transit na een duik onder de Hudson River, Pennsylvania Station (“New York Penn Station”). Een gecombineerd ticket kost 11.55 USD voor een ‘one way’. Een taxirit kost driemaal meer en duurt in het beste geval een uur.
De kosteloze AirTrain is de nieuwe automatisch bestuurde monorail die in tien minuten Newark International Airport Station verbindt met de drie luchthaventerminals. In het totaal beliep de investering, de kostprijs van de drie terminals, de trein en de parking zowat 769 miljoen USD.

- march 2002


Continental Airlines baas op Newark
Hoewel Houston de maatschappelijke zetel huisvest is Newark International Airport de belangrijkste uitvalbasis geworden van Continental Airlines (CAL), dat in maart de eigen, gloednieuwe C3-terminal opende. Dagdagelijks vangt CAL, goed voor 60 procent van het verkeer op Newark, daar 5500 klanten op van 37 internationale vluchten, die aanmeren bij de 19 nieuwe gates. Er zijn 28 immigratieposten ingebouwd die per uur 1500 reizigers laten doorstromen. De grenscontrole vergt op Newark heel wat minder tijd dan bijvoorbeeld op J.F. Kennedy International Airport.
Continental verwerkt jaarlijks 20 miljoen nationale en internationale passagiers op Newark waar het dagelijks 310 vluchten laat vertrekken naar 118 bestemmingen.
Benevens 30 restaurants en snack stops biedt terminal C3 drie Presidents Clubs lounges, die op 6000 m² tevens niet alleen conferentiezaaltjes bieden, maar eveneens afzonderlijke familieruimten, stortbaden (weldra ook in de lounge op Zaventem) en de nodige fax en pc-apparatuur.
Met bijna 34 miljoen reizigers is Newark uitgegroeid tot de 10de drukste luchthaven van de Verenigde Staten. En met 11.600 personeelsleden (een vijfde van het totaal) groeide Continental uit tot de belangrijkste werkgever van het gebied.“Chefs with Spirit”
Tribeca Grill is ‘in’, the place to be (seen). Robert de Niro is mede-eigenaar. Eén week op voorhand reserveren is wel vereist. Chef Don Pintabona (37) is evenmin ‘een gewone’. Dat toonde hij aan toen “911” de hele wereld schokte. Toen het WTC, de trots van Manhattan, in elkaar stuikte, besefte Pintabona dat zijn vier blokken verder gelegen restaurant enkele weken de deuren zou kunnen sluiten. Zoals elke Newyorker was hij begaan met de reddingsploegen.
‘Ik kan mijn keuken net zo goed voor hen laten draaien’, bedacht hij.
Hij sloot een akkoord met andere chefs uit de omgeving. Voedselhulp volgde snel uit het hele land. De ‘koks van 911’ hadden evenwel een ander probleem op te lossen. ‘Ground Zero’ was volledig afgesloten.
‘We leven op een eiland’ flitste het door Pintabona’s hoofd. Vrienden brachten hem in voeling met Spirit Cruises, een rederij van ‘dinner-cruises’. Zij stond de ‘Spirit of New York’ af, die prompt een andere benaming kreeg:
Vanop “Chefs with Spirit” werden van 14 september af drie maaltijden per dag klaargemaakt voor de… 15.000 reddingswerkers. Het schip lag aangemeerd in de Marina van Battery Park City.
Pintabona, die tijdens normale weken, over een staf van 50 beschikt, voor twee keukens, twee banketzalen en een lunchroom met 200 zitjes, betoonde eerder al zijn solidariteit. Toen orkaan Andrew Florida trof, stond hij ook daar samen met 30 anderen achter het fornuis.
En Pintabona behoort eveneens tot de schare chefs die koken voor… Continental Airlines.Een filmdecor om in te slapen
Ook de alomgekende The Plaza op een hoek van 5th Avenue bij Central Park deelde in de klappen van “911”. Miljonairs hebben blijkbaar minder vrees dan gewone toeristen, want ook hier is de toestand – op de prijskortingen na – genormaliseerd.
Dit hotel van de Fairmont Group telt 805 kamers, 67 suites en 19 meeting rooms kamers en werkt met duizend personeelsleden.
Het is een unicum uit het begin van de 20ste eeuw, met art-déco interieur, pronkstukken van kristallen luchters en vooral een heerlijke keuken. In 2007 wordt het eeuwfeest gevierd. “In ons hotel” , vertelt Cynthia A. Scherer, director business sales, “kwam Hollywood al vijftien films draaien” , zoals The Great Gatsby, Funny Girl, Annie, Barefoot in the Park en… Crocodile Dundee I & II.
De prachtigste kamer is uiteraard de suite op de 18de verdieping. Na “911” werd alleen voor die ‘kamer’ ook de 17de verdieping ‘een beetje verbouwd’. Er kwam een lift naar de 18de voor klanten die daaronder voortaan in kleinere kamertjes kunnen logeren: security people van de huurder op het 18de.
Toen de Plaza in 1907 opende vertoefden er vooral permanente klanten. De eerste was Alfred G. Vanderbilt. Hij en zijn echtgenote huurden elk een suite. De bouw van wat een ‘landmark’ van New York werd, had toen… 12.5 miljoen USD gekost (een recordbedrag voor die periode) en een gewone kamer werd verhuurd tegen… 2.5 USD!
Andere gasten in de loop der tijden waren Enrico Caruso, componist Arturo Toscanini, architect Frank Lloyd Wright en de schrijvers F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway. Wie naam heeft, is bijna zedelijk verplicht om te boeken in dit hotel dat de beoordeling “New York at his best” kreeg.
Het gesofistikeerde art-déco restaurant The Oak Room was tot in 1974… een ‘men only club’. Dames verkregen pas toegang na 15.00 u.Websites:
Continental Airlines
Warwick Hotels
Fairmont Group
Myriad Restaurant Group
Links to New York CityAMERIKA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed