Make your own free website on Tripod.com

1 World 2 Travel
Latijns Amerika
Economie

Koffie en cacao

Hoewel het continent grotendeels overwoekerd is door het regenwoud en ook de massieve Andesketen veel plaats inpalmt, leeft nog meer dan 30 % van de bevolking van de landbouw in Bolivia, Paraguay, Peru en Ecuador. In Colombia, BraziliŽ en Guyana is dat tussen de 30 en de 20 % en elders minder dan 20 %.
Koffie is het tropisch gewas bij uitstek. De leveranciers zijn gekend: BraziliŽ en het westen van Centraal-Colombia.
Oost-BraziliŽ en het westelijk deel van Centraal-Ecuador leveren de cacao, terwijl de bananen het best rijpen in Colombia en West-Ecuador.
De kuststreek van Peru, Guyana en Suriname zijn de suikerproducenten, hoewel dat het suikerriet overal in de tropen aanwezig is.
De Peruaanse kust geeft ook katoen. Sinds de jaren zeventig zijn ook sojabonen in en produceren Uruguay en vooral Argentina kwaliteitsvolle wol.


Churrasco uit de Pampas


Voor hout trekt men best naar de Amazonewouden. Grote hoeveelheden tropische bomen werden echter omgehakt om landbouwgronden vrij te maken. CommerciŽle beplantingen werden massaal verricht in BraziliŽ en Chili. Chili en Peru zijn de specialisten van de ansjovis. Tonijn wordt gevangen voor de Ecuadoriaanse en Peruaanse kusten, terwijl de schelpdieren op tafel komen via Chili, BraziliŽ en de beide Guyana's.
De Argentijnse steack, de churrasco, is als delicatesse gekend, maar ook Uruguay, Paraguay en Colombia voeren rundvlees uit.


Een schat aan mineralen


Zuid-Amerika is rijk aan diverse mineralen, waarvan er nog veel onontgonnen blijven. In de Andes wordt goud gewonnen, in de bergen tussen Centraal-Peru en Zuid-Bolivia is het zilver.
Ook ligt er een rijkdom aan koper, lood en zink. Chili telt twaalf belangrijke kopermijnen.
Bauxiet, goud en ijzererts kunnen gevonden worden tussen Ciudad Bolivar en Suriname.
Oostcentraal-BraziliŽ is het gebied van goud en diamant.
Steenkolen treft men aan in de Andes en Zuid-BraziliŽ en olie en aardgas tussen Venezuela en Tierra del Fuego.
De belangrijkste olievelden liggen in het Venezolaanse Maracaibo.ZUID-AMERIKA
Main Page
..

WV-WORLD
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed