Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Latijns Amerika
Introductie


584 maal BelgiŽ


Zuid-Amerika is 17.819.100 vierkante kilometer groot. Ons landje past er 584 maal in. Dit continent bestrijkt, met amper 6 % van de wereldbevolking, 12 % van het landoppervlak op aarde. De grootste lengte bedraagt 7400 kilometer en Zuid-Amerika is op zijn breedst tussen Cabo de Sao Roque, in de Atlantische Oceaan, en Punta de Parinas, bij de Grote Oceaan.
In het totaal leven er 304 miljoen Zuidamerikanen, verspreid over 10 Latijnse landen en Suriname en de 2 Guyana's.
Enkele eilanden liggen ver verwijderd in de oceanen, zoals het Chileense Paaseiland en Juan Fernandez alsmede de Ecuadoriaanse Galapagos.
Het noorden en het westen worden gedomineerd door de Cordillera del Andes. De oostkust is minder hoog en bevat de hooglanden van Guyana en BraziliŽ en het plateau van Patagonia. In de omgeving van de evenaar ligt dan het grootste laagland, dit van de Amazone. Ook de Orinoco stroomt noordelijker doorheen een laagland.
Het laagste punt van Zuid-Amerika bevindt zich op het Valdes-schiereiland in Oost-Argentina. Het ligt 40 meter onder de zeespiegel. De Andestop Aconcagua is met 6959 meter het hoogste punt.


Stromen naar het oosten


De drie belangrijkste stromen, Amazone, Orinoco en Parana, monden uit in de Atlantische Oceaan. Enkele kleinere stromen vinden hun uitweg in de Caribische Zee. Het water dat van de westelijke Andesheuvels vloeit, is vooral van nut voor de landbouw en de hydro-electrische centrales.
Deze rivieren zijn echter kort. Zuid-Amerika bezit weinig grote meren, en de zeldzame bevinden zich op plateaus in de Andes.
Tot de grootste meren behoren Titicaca, Poopo, Buenos Aires, Argentino en Nahuel Huapi.


Tropisch tot subtropisch


Zuid-Amerika baadt grotendeels in een vochtig tropisch klimaat. Toch komen er in sommige gebieden jaarlijks grote droogteproblemen voor, zoals in BraziliŽ en langs de noordelijke kust van Venezuela en Colombia.
De Peruaanse kust en Noord-Chili daarentegen kennen en bijzonder droog klimaat. In de Andes dalen de temperaturen uiteraard in verhouding tot de hoogte, zodat in sommige gebieden het tropisch klimaat subtropisch wordt.
Zuid-Chili heeft af te rekenen met een cyclonische stormen, vooral in de winter (onze zomer dus).
Het klimaat bepaalt de vegetatie. In de tropische zones groeien de regenwouden of de selva. In de gebieden, die drogere winters beleven, groeien open bossen en struiken en tussen deze streken en de regenwouden liggen de savannes, ook campos genoemd.
De Argentijnse Pampas vormen de grootste grasvlakte van het continent.ZUID-AMERIKA
Main Page
..

WV-WORLD
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed