Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Latijns Amerika
Zwarte inwijking


Bij ontdekking Nieuwe Wereld was een zwarte navigator


De eerste zwarten zeilden mee aan boord van de schepen van Christoforo Colombo in 1492. Ook de andere ontdekkingsreizigers namen Afrikanen mee. Het waren zwarten, die op het Iberiaanse schiereiland waren opgegroeid.
Zo was er Pedro Alonso Nino, die navigator speelde voor Colombo en waren er andere zwarten, die Nicolas de Ovando hielpen bij de vestiging van de eerste Spaanse nederzettingen op Hispanola. Andere zwarten dienden onder Herman Cortez, tijdens diens veroveringstocht doorheen Mexico, of onder Francisco Pizarro toen die Peru binnenviel.
Juan Valiente was nog een voorbeeld. Hij leidde zelfs Spaanse troepen, die tussen 1540 en 1546 streden tegen de Chileense indianen, de Araucanos. Hoewel Valiente een slaaf was, kreeg hij nadien als beloning een domein bij Santiago de Chile en verwierf hij controle op verschillende indianendorpen.


10 miljoen ingevoerd


Omstreeks 1530 stelden de Portugezen zwarten tewerk in BraziliŽ.
Aangenomen wordt, dat van 1530 tot 1870 (afschaffing van de slavenhandel) zowat 10 miljoen zwarten werden ingevoerd: 47 % hiervan naar de CaraÔben en de Guyana's; 38 % naar BraziliŽ en 6 % naar de Latijns-Amerikaanse kolonies.
In Chili werden voor 1615 ongeveer 6000 slaven ingevoerd om de werken in de landbouwbedrijven van Santiago. In Argentina waren er dat 100.000, die vooral werden ingezet in de mijnbouw, terwijl de zwarten massaal naar BraziliŽ werden vervoerd als arbeidskrachten omdat de lokale indianen, de Tupinamba en de Tupiniquim zich niet wilden onderwerpen aan de Portugezen.


Medestrijders krijgen "emancipatie" in ruil


Na afschaffing van de slavenhandel (maar nog niet de slavernij) leefden er in 1789 al 420.000 vrije zwarten in Panama, Colombia, Venezuela en Ecuador.
Tijdens de Onafhankelijksstrijd van Zuid-Amerika, die onder meer geleid werd door Simon Bolivar, werd slaven die meevochten een emancipatie binnen de samenleving beloofd.


Na de vrijheid een inwijkingsverbod


Mexico en Chili schaften de slavernij meteen af van zodra zij hun onaf-hankelijkheid hadden verkregen. In Venezuela zou dat duren tot 1854, in Argentina tot 1861. Het toenmalig keizerrijk BraziliŽ schafte de slavernij af in stapjes. Het zou duren tot in 1888.
Toch bleven er verzetshaarden en in Latijns-Amerika bleven blanken de suprematie van hun ras prediken. Zij wilden geen zwarte landgenoten aanvaarden. Verschillende landen verboden de zwarte inwijking. In Chili is dit nog altijd het geval.ZUID-AMERIKA
Main Page
..

WV-WORLD
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed