1 World 2 Travel
Egypte
Geschiedenis XVI
Byzantijnen kochten en verkochten specerijen en ivoor
Handelaars die met geweld Noord-Afrika inpalmden

De Byzantijnen waren grote handelaren. Zij kochten en verkochten in Egypte, Libië, bij de Zwarte Zee, in China, Rusland en Afrika.

Specerijen, goud, ivoor, zijde, graan, pelzen en hout waren de producten met een grote handelswaarde. De Byzantijnen verdienden grof geld en konden zonder problemen administratie en recreatie bekostigen.
Vanwege hun weelde kreeg de natuurlijke haven ook de naam de Gouden Hoorn.
In 527 besteeg Justinianus de keizerstroon en zijn beleid, dat 38 jaar duurde, zou leiden tot de Gouden Eeuw. Hij schoeide het Romeinse Recht op een nieuwe leest (het later bijzonder invloedrijke Justiniaans Recht), hij heroverde belangrijke delen van het teloorgegane westelijke Romeinse Rijk en hij liet honderden kerken bouwen, zoals de machtige Aya Sofia, de Kerk van de Heilige Wijsheid.
Ook in Libië verrezen diverse heiligdommen. De basiliek van het Libische Leptis Magna getuigt nog van hun vergane grootsheid.
Justinianus bestreed succesvol Vandalen en Oostgoten, dankzij de goede bevelhebbers die hij benoemde.
Eén onder hen was Belisarius, die in 543 de vroegere Noordafrikaanse gebieden, aan het rijk toevoegde tot en met Carthago. Ook Rome moest voor hem zwichten.
Byzantium kende zelden een vol jaar vrede. Na Constantijns dood in 337 brak een burgeroorlog uit. Het imperium moest aanvallen verduren van Goten, Hunnen, Perzen, Avaren, Bulgaren, Slaven, Vikings, Arabieren, Berbers, Turken, Kruisvaarders en Normandiërs.
Eén indringer, Attila de Hun, had Constantinopel bijna in handen toen er een aardbeving plaats had. De natuur redde ditmaal de stad. Attila beefde mee en vertrok spoorslags.

TERUG
VERDER



EGYPTE
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed