1 World 2 Travel
Latijns Amerika
Bergen

Cordillera del Andes


Hoewel Cordillera del Andes minder hoog is langs Argentijnse kant, deelt het land de hoogste toppen met buurland Chili.
Dit zijn de Aconcagua (6959 meter), Ojos de Salado (6893 meter), Tupungato (6800 meter) en de Mercedario (6770 meter).
De Sierra de Cordoba is een ander gebergte en heeft als hoogste piek de Champaqui (2850 meter).
De Rio de la Plata is het reusachtige bevaarbare estuarium, dat door de meeste rivieren van het land gevormd wordt en Bariloche is het mooiste Alpijnse meer en toeristisch centrum.
De Cordillera del Andes loopt vrijwel parallel met de Grote Oceaan van Kaap Hoorn tot in Panama. De keten is 7240 kilometer lang en heeft een gemiddelde breedte van 241 kilometer.
Na de eerder smalle strook in Chili vertakt de keten zich in Noord-Argentina, Bolivia, Peru en Colombia zich in gelijklopende rijen. In Venezuela splitst zij zich volledig in drie.
De Andes werd omhoog gestuwd door de botsing van de tektonische platen en de voorbije 20 miljoen jaren werden delen van het gebergte nog eens 1500 meter hoger ingevolge aardbevingen en vulkanische uitbarstingen.


Smalle, hoge passen


Alle passen in de cordillera liggen op een grote hoogte en zijn smal en gevaarlijk. De pas tussen Arequipa en Puno in Peru ligt op 4468 meter. Die van Lima naar Tarma en Cerro de Pasco, eveneens in Peru, ligt op 4804 meter. De Uspallata heeft een hoogte van 3900 meter. Deze pas verbindt het Argentijnse Mendoza met het Chileense Santiago.
Doorheen verschillende passen werden spoorwegverbindingen aangelegd. Zo rijdt in Peru de train van Mollendo naar Puno, bij het Titicacameer, en verbindt de Central Railroad in dat land Lima met La Oroya.
Deze treinroute wordt als één der merkwaardigste ter wereld beschouwd.


Vulkanen in overvloed


De Andes is rijk aan vulkanen.
Zo zijn er de Tungururahua (5033 meter), de Cotopaxi (5897 meter) en de Chimborazo (6267 meter) in Ecuador; de Nevado del Tolima (5215 meter) in Colombia en de Llullaillaco (6723 meter) tussen Argentina en Chile.
De berg wiens top het verst verwijderd is van het middelpunt der aarde (onze bol is ovaal) is de Chimborazo. Hij ligt 158 kilometer ten zuiden in Ecuador en meet 6267 meter. Zijn top is echter 2150 meter verder verwijderd van het middelpunt der aarde dan die van de Everest.
Andere pieken zijn de Ancohuma (6550 meter) in Bolivia, de Huascaran (6768 meter) en de Aconcagua (6959 meter) in Argentina. Hij is de hoogste berg in het westelijk halfrond.


Hoge plateaus


Midden in de keten liggen enkele plateaus, zoals het 3050 meter hoge plateau van Quito en dit van het Titicacameer.
De sneeuwgrens ligt in de Andes op 1220 meter in het uiterste zuiden van Patagonia en tussen 4570 en 5490 meter in de omgeving van de evenaar.
De boomgrens ligt op 3500 meter bij de evenaar en op amper 91O meter in Tierra del Fuego in Argentina.
Op sommige plekken groeien aardappelen op een hoogte van 3050 meter en haver kan worden geoogst in het plateau van Titicaca op een hoogte van 3960 meter.


Onontgonnen mineralen


De Andes is tevens rijk aan mineralen en slechts een klein gedeelte hiervan is al ontgonnen. Zo is er in de cordillera goud, zilver, koper, platinum, ijzererts, solfer en petroleum te vinden.
De rivieren die in de westelijke Andesruggen ontstaan zijn kort en hebben een klein volume omdat de regenval daar gering is. De oostwaarts stromende waterlopen zijn daarentegen volumineuzer.


... 1671 kilometer per uur


De hoogste berg bij de evenaar is de vulkaan Cayambe (5878 meter) in Ecuador. Een alpinist beweegt daar op de top, zonder het te merken tegen een snelheid van 1671 kilometer/u ten overstaan van het middelpunt der aarde.
Dat is een gevolg van de aardrotatie.ZUID-AMERIKA
Main Page
..

WV-WORLD
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed