Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Argentina
Fauna & Flora
INDEX
NOTENDOP
INTRODUCTIE
LANDSCHAP
ANDES & RIVIEREN
KLIMAAT
FAUNA
POLITIEK
ECONOMIE
GESCHIEDENIS
HISTORISCHE FIGUREN
GASTRONOMIE
TAAL & VOLK
CULTUUR & RELIGIE
COMMUNICATIE
STEDEN & SITES
SPORT
PRAKTISCHE REISTIPS
WOORDENBOEK
LINKS
ZUID-AMERIKA
Van ijsbloem tot palmboom
De sterk verschillende geografische omstandigheden en de grote verschillen in klimaat be´nvloeden ook de fauna en flora van Argentina. Het gaat van palmbomen tot ijsbloempjes, van jaguars en poema's tot pingu´ns.

Flora
In het noordoostelijk deel van het land groeien tropische planten, zoals palmbomen, jacaranda's, rozenstruiken en de typische rode quebracho.
In de Pampa's kleurt het gras de natuur en in Patagonia zijn hier en ook in Patagonia vrijwel onbestaande. Uitgezonderd de ge´mporteerde en tegen de droogte bestande soorten als de eucalyptus en de acacia.
Ook in Patagonia groeien alleen gras, kruiden, heesters en braamstruiken.
Langs de voet van de Andes in Patagonia en in delen van Tierra del Fuego bloeien daarentegen de coniferen. Cipressen, dennen en ceders gedijen hier.
CacteeŰn daarentegen verkiezen de droogte van de Andeaanse gebieden in het noordwesten.


Fauna
In het noorden van Argentina voelt de dierenwereld zich het best thuis. Hier kan men verschillende soorten apen ontmoeten, jaguars, poema's, tapirs, wilde tijgerkatten of wasberen.
Hier leven ook flamingo's, kolibries en de veelkleurige papegaaien.
In de Pampa's leeft een volledig andere zoo. Hier zitten de vossen, de marters, de wilde katten, de hazen, de herten en de Amerikaanse struisvogelsoort. Hier vliegen haviken, valken, reigers, patrijzen en kieviten. Sommigen onder hen worden ook in Patagonia aangetroffen.
De koude regionen van de Andesketen zijn het woon- en jachtgebied van de lama, de kleinere lamaachtige guanaco, de vicuna, alpaca en vormen het koninkrijk van de condor.


El Condor Pasa
Velen herinneren zich wellicht dit lied uit de jaren zestigů "de Condor vliegt voorbij".
De Condor is de vogel van de Andes. Zijn koninkrijk strekt zich uit langs de keten van Venezuela tot aan de Straat van Magellan. De Andeaanse condor heeft een rode kop. Hij legt zijn eieren op de rotsen.
De roofvogel is lichter dan zijn Californische soortgenoot. Zijn gewicht kan gaan tot 11,5 kg. Hij heeft echter grotere vleugels. Hun spanwijdte reikt tot 3,23 meter. Zijn Latijnse benaming is Vultur gryphus.

ARGENTINA
Main Page
...

ZUID-AMERIKA
Main Page


ę  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed