Make your own free website on Tripod.com
1 World 2 Travel
Argentina
Land van gaucho, churrasco en tango
INDEX
NOTENDOP
INTRODUCTIE
LANDSCHAP
ANDES & RIVIEREN
KLIMAAT
FAUNA
POLITIEK
ECONOMIE
GESCHIEDENIS
HISTORISCHE FIGUREN
GASTRONOMIE
TAAL & VOLK
CULTUUR & RELIGIE
COMMUNICATIE
STEDEN & SITES
SPORT
PRAKTISCHE REISTIPS
WOORDENBOEK
LINKS
ZUID-AMERIKA
Geen land van man met snor, gitaar en revolver...
De Colombiaanse auteur Gabriel Garcia Marquez schreef ooit dat Zuid-Amerika voor vreemdelingen een beeld opriep van "een man met een snor, een gitaar en een revolver". Dit continent is, waarschijnlijk meer nog dan Afrika, het slachtoffer van stereotiepe beelden en verkeerde voorstellingen.

De meeste mensen aanzien Zuid-Amerika als een mysterieuze jungle, een bergachtig en woest land of een achtergesteld plattelandsgebied dat verloren is in een eeuwige siësta.
Dit beeld zal volledig verdwijnen wanneer je uit het vliegtuig stapt, want het evident dat deze beelden en voorstellingen niet eens een fractie van de werkelijkheid vertegenwoordigen. In Zuid-Amerika stromen machtige rivieren en bevinden zich een wildernis, hoge bergketens, woestijnen, tropische wouden en uitgestrekte gletsjers, maar er zijn ook de herinneringen en de sporen van grote oude beschavingen en glinsterende nieuwe culturen.

Argentina is een héél speciaal land op dit continent. Een land dat nog steeds een eigen identiteit zoekt want na de Spaanse kolonisering volgde de invoer van negerslaven en vervolgens stromen van miljoenen Europese en Aziatische migranten.
Zijn Argentijnen Zuidamerikanen of bleven zij grotendeels Europeanen? Zij kennen zelf het antwoord op deze vraag niet.
De Argentijnse way of life is dan ook enig. Zijn keuken en zijn wijnen ook. Daar zorgden de wijnboeren, de gaucho's, de veetelers en de schapenfokkers voor. De bife vormt het hoofdbestanddeel van een keuken, die door diverse culturen extra gekruid werd.
Ook de wijndruiven zijn van Europese afkomst, maar rijpten onder een Argentijnse zon, veilig beschermd door de Andesruggen.

De Argentijn heeft nog eigen trekjes. Hij kende vele dictators, militaire junta's en Juan en Evita Peron. Hij overleefde een wreed verleden. Nooit heeft hij afgeleerd ook zijn mening te laten horen. En hij praat graag over politiek.
"Zelfs de kinderen doen hier niets anders", schreef ook een geschandaliseerde, wellicht Victoriaans geschoolde, Engelsman.
Hoe Europees is de Argentijn? De vraag rijst alleszins bij het gekende machismo-verschijnsel. Peron maakte de echtscheiding legaal, maar was dit echt nodig? Argentijnen en minnaressen, vormen geen zeldzaamheid. Alleen wandelende vrouwen worden prompt aangesproken. Maar beleefd en liefst op een poëtische manier. Piropo spelen, is een nationale sport geworden.
Met sport valt ook het begrip futbol en Maradona. De wereldster rijpte in het voetbal bij La Boca Juniors, de kleurige migrantenwijk van Buenos Aires. Voetbal maakt Argentijnen knettergek. Het is hun sport, het is hun nationale fierheid, net als de mentaliteit van de gaucho. En toch zoeken zij een eigen identiteit.
De Argentijn is loco, hij is gek, want hij is gewoon een Argentijn. Een man of vrouw die lekker eet, graag feest en danst en die gastvrijheid hoog in het blauwwitte vaandel heeft gehesen.

ARGENTINA
Main Page
.

ZUID-AMERIKA
Main Page


©  2001 december  copyright  vilmos  cvg   * information:   webmaster   * using this text for commercial purposes will not be allowed