Churrasco & Vino Het hoofdgerecht van de Argentijnse keuken is wereldbekend: de churrasco. Vlees, een vooral rundvlees (bife), speelt een centrale rol in de Argentijnse gastronomie. In alle parrillas (restaurants) kan men van deze gegrilde lekkernij genieten.
Een T-bone steack is een Bife de Costilla en de Bife de Chorizo is een dik stuk vlees vanonder de rib.
Tira de Asado is een dun sneetje dat op de grill wordt gereedgemaakt.
Geliefde sausages zijn Chorizo, Salchicha en Morcilla. Parillada Mixta zijn diverse soorten gegrild vlees, Rinones nieren.
Argentijnse porties zijn over het algemeen groot. En… frietjes maken deel uit van de keuken.
De hele wereld in de keuken Een specialiteit van het noordoosten zijn de empanadas (een soort pastei in een broodcroutje), de tamales, humita en locro (allemaal schoteltjes op basis van maïs) en de carbonada (op basis van pompoen).
Vrijwel overal worden ook vis- en zeevruchten aangeboden, maar ook deegwaren, schaap, varken, en eekhoorn.
De keuken is echter bijzonder afwisselend en dat is logisch na de massale immigratiestromen.
In Argentina kan men proeven van keukengerechten uit Italië, Spanje, Frankrijk, Japan, Duitsland, Scandinavië, Griekenland, Engeland, Hawaii en natuurlijk ook China. Maar men kan ook selecteren uit joodse en Arabische spijskaarten.
Grootste vleeseters Argentijnen zijn wellicht de grootste vleeseters ter wereld. Gegrild vlees, churrasco, is een vast gegeven voor lunch én avondmaal. Het vleesverbruik in Argentina bedraagt 110 kg per jaar, per ingezetene. In de Verenigde Staten is dat 39 kg.
In Liniers, een wijk in de hoofdstad, werden halverwege de jaren negentig dagelijks 41.000 runderen verhandeld tegen net iets meer dan € 0,50 per kilogram.
En vlees zonder een lekkere rode wijn is voor de Argentijn gewoon ondenkbaar
Franse druiven met Argentijnse smaak Argentina heeft ook goede rode en witte wijnen. De wijngaarden liggen aan het begin van de Cordillera bij Cuyo en in de noordoostelijke gebieden. Liefhebbers van cabernet, merlot, chablis, chardonay, malbeck en pinot noir kunnen het gehemelte hier eveneens laten proeven.
Het land is de vijfde grootste wijn producent ter wereld, met een jaarlijks gemiddelde van 21 miljoen hectoliter. Ruim 90% hiervan wordt geproduceerd in de provincies Mendoza en San Juan. De overige wijngaarden rijpen in Rio Negro, Salta en La Rioja. De fijnere wijnsoorten maken tot 8% van de productie uit.
Het gehemelte van een Argentijn geniet gemiddeld van 61 liter per jaar. De wijnbouw begon onder de Spanjaarden, maar werd pas de voorbije negentig jaar een belangrijke activiteit. De oudste nog bestaande producent is Gonzalez Videla. Deze wijngaard begon in 1840 te bloeien.
Het land telt zowat 2000 producenten, die allemaal werken met druivensoorten, die net als de Argentijn zelf, van Europese afkomst zijn. In vele wijngaarden heerst echter een zekere verwarring over de verbouwde druiven, omdat de eerste producenten vergaten te registreren welke soorten zij hadden geplant.
Zo is bv. De Argentijnse Pinot Blanc in feite een Chenin. Veel zogeheten Rieslingdruiven uit de Rijnstreek zouden in feite afkomstig zijn uit Italië, meer bepaald de Tokay Friulano.
Argentina is altijd een land van rode wijnen geweest, hoewel de kwaliteit van de witte wijnen gestadig verbeterde. De meest gewaardeerde, maar dure rode wijn is de Cabernet Sauvignon.
De Argentijnse Malbeck groeit in achting. Hij is minderwaardig, vergeleken met de Malbeck van Bordeaux, maar kreeg nieuwe karakteristieken door zijn rijping in het gebied van Mendoza. Sommige oenologen noemen de Mendoza Malbeck zelfs de beste van het land.
Andere goede wijnen komen van de Chardonnay, de Chenin en ook de Gewürtztraminer. Een goede witte wijn komt uit Salta en wordt geproduceerd uit de van Spaanse afkomst zijnde Torrontes-druif. De wijngaard rijpt in de vrije hoog gelegen Andesvallei van Cafayate, 160 km ten westen van Salta. Het is een zeer aromatische, gefruite wijn.
Enkele Argentijnse 'champagnes' lonen eveneens het proeven: Moët et Chandon en Piper Heidsick.
Roséwijnen zijn in het land niet in trek. Aperitieven als Sherry en Porto evenmin.
Het is een Argentijnse gewoonte om ook na de maaltijd nog wijn te drinken.